Đurić: Stojimo uz Srbe na KiM, danas posebna sednica Vlade Srbije o Kosmetu

Na sednici će svi ministri dobiti zadatke kako bi mere koje je sinoć najavio predsednik Vučić bile što pre sprovedene u delo

Vlada Srbije održaće danas posebnu sednicu na kojoj će tema biti Kosovo i Metohija, odnosno potezi i zahtevi koje je predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je rekao ministar spoljnih poslova Marko Đurić, na sednici će svi ministri dobiti zadatke kako bi najavljene mere bile što pre sprovedene u delo.

"Posebna sednica vlade o KiM biće održana na poziv premijera Miloša Vučevića i sva resorna ministarstva će dobiti zadatke iz svoje nadležnosti kako bi ove mere bile što efikasnije operacionalizovane, kako bi se brže i bolje osetile na terenu i kako bi podrška i pomoć što pre stigla u narod", rekao je Đurić za RTS.

Mere koje predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljaju početak nove ere u borbi za prava Srba na KiM i opstanak dijaloga, istakao je Đurić.

"Navikli smo na neprihvatljive vesti sa prostora Kosova i Metohije kada je reč o položaju Srba. Samo sedam puta su Srbi ranjeni od strane Kurtijeve policije, ukidaju se institucije, platni promet i isplata plata i penzija, osnovni uslovi za život", rekao je Đurić, i podseća da je 86 Srba zatvoreno vansudski, a mnogi se drže kao politički zatvorenici.

Ministar Đurić veruje da će mere koje je predstavio predsednik Srbije imati dalekosežne posledice, a da je za Srbe to konačno važna i dobra vest.

"To znači da će država Srbija stati uz Srbe na KiM kroz zakone. Mi ne želimo da menjamo lokalne i međunarodne pravne institucije, ali će ove mere popuniti sve one rupe koje su koristili oni koji su kršili osnovna ljudska prava. U tu svrhu će biti formirano posebno tužilaštvo i sudska veća. Ne može nekažnjeno da se krše ljudska prava, uzurpira srpska imovina", naglasio je Đurić.

Ministar spoljnih poslova kaže da je predsednik Vučić na način koji nije uobičajen za političare krajnje iskreno govorio o situaciji u kakvoj se nalazimo.

"Mi se ne odričemo Kosova i Metohije i jačaćemo ga i institucionalno i ekonomski. Već danas ću razgovarati sa ambasadorima zemalja Kvinte, započinjemo globalnu diplomatsku kampanju kako bi sačuvali elementarna prava Srba na KiM. Idemo na jesenje zasedanje GS UN, rastrčaćemo se svud po svetu", naglašava Đurić.

On kaže da ono što Srbija zahteva nije van okvira međunarodnog prava i potpisanih sporazuma.

"Ne možemo da ćutimo i normalizujemo da po opštinama u kojima živi 99 odsto Srba vladaju Albanci koji tamo ne žive ili čine svega 0,3 odsto stanovništva, a uz to su sledbenici Kurtijevog režima", istakao je Đurić.