Bacanjem šapki završena promocija najmlađih oficira Vojske Srbije (VIDEO)

Vojnu akademiju završava 159 kadeta 144. i 145. klase te visokoškolske ustanove, kao i 23 mladića i devojaka iz 10. klase Medicinskog fakulteta VMA

Tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh, ispred Doma Narodne skupštine, završena je promocija najmlađih oficira Vojske Srbije.

U završnici svečane promocije najmlađih oficira plato ispred Doma narodne Skupštine preleteli su aviona Vojske Srbije.

Kapetan prve klase Siniša Anahijev iz kokpita mig-a 29 čestitao je mladim oficirima prve činove uz pozdrav:"Živela Srbija".

Prve oficirske činove dobilo je 177 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, a najboljim potporučnicima, Lazar Tadiću, Sari Nikolić, Nikoli Vasiću, Aleksandri Stajić, predsednik Aleksandar Vučić uručio je sablje sa posvetom.

Rektor Univerziteta odbrane Srbije brigadni general Boban Đorović održao je pozdravni govor kadetima koji će primiti oficirski čin.

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i orkestar Garde intonirali su himnu Srbije.

Novi potporučnici Vojske Srbije horski otpevali "Marš na Drinu".

Kulturno-umetnički program započeo je izvedbom pesme "Jedna zemlja, jedan tim", pa su se na promociji oficira mogli čuti i stihovi:

"Tu je moje srce, Drina, Dunav, Sava,
Venama mi teče, Nemanjićka slava,
Tu su sve te mošti, tu ja ljubim kivot ,
Gračanica, Dečani, Srbija je život".

Vojnu akademiju završava 159 kadeta 144. i 145. klase te visokoškolske ustanove.

Potporučnik Vasić: Možemo sve ako se borimo za Srbiju

Najbolji u klasi potporučnik Nikola Vasić u ime nagrađenih rekao je da svoj put prepoznao još sa 14 godina kada je upisao Vojnu Gimnaziju.

"Krilatica 'Čast je naša imovina' privukla je i druge mlade ljude da nam se priključe i upišu Vojnu akademiju. Naučili su nas da je trud ono što nas čini ljudima, a sablja je priznanje svima koji su nam bili nesebična podrška.Ovo je kraj jednog i početak novog puta. Stroj najmlađih potporučnika Srbije od ponedeljka posvećeno će obavljati svoje dužnosti u dodeljenim jedinicama. Možemo sve ako se borimo za Srbiju, svoju porodicu i prijatelje", poručio je potporučnik Vasić.

Na početku svečanosti komandant svečanog stroja pukovnik Vojske Srbije Srđan Blagojević predao je raport predsediku Srbije Aleksandru Vučiću.

Među njima su i tri kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završava 23 mladića i devojaka iz 10. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Sablje sa posvetom biće uručene kadetima Vojne akademije, Lazaru Tadiću (prvi u rangu u vidu Kopnene vojske), Sari Nikolić (prva u rangu u vidu Ratnog vazduhoplovstva i PVO), Nikoli Vasiću (prvi u rangu u službama), kao i najboljoj kadetkinji Medicinskog fakulteta VMA Aleksandri Stajić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije.

Program svečanosti uveličaće i naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.

Tokom održavanja manifestacije, od 07.00 do 14.00 časova biće zaustavljen saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine kao i u okolnim ulicama.