Srbija i Balkan

Rajić: Mere Beograda mogle bi da podstaknu međunarodnu zajednicu da oštrije reaguje

Nemamo drugog izbora nego da se služimo diplomatskim instrumentima, da ratujemo nećemo, to smo više puta ponovili, rukovodimo se devizom da je bolje 100 godina pregovarati nego jedan dan ratovati, rekao je savetnik predsednika Vlade
Rajić: Mere Beograda mogle bi da podstaknu međunarodnu zajednicu da oštrije reaguje© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Zbog sve teže situacije na Kosovu i Metohiji, predsednik Aleksandar Vučić predstavio je naredne poteze države usmerene na otklanjanje posledica jednostranih akcija Aljbina Kurtija i vraćanje na ono što je dogovoreno u dijalogu.

Predrag Rajić, savetnik predsednika Vlade, kaže da bi set mera predstavljenih sinoć, a koje će biti preduzete u pet oblasti, mogao da podstakne međunarodnu zajednicu da oštrije reaguje.

"Međunarodna zajednica je ta koja može da iskoristi nešto iz palete instrumenata pritiska na Aljbina Kurtija i na vlasti u Prištini da počnu da se ponašaju u skladu sa onim što je propisano i što je potpisano. Međutim, vidimo da osim deklaratornih osuda, oni nisu preduzeli neke mere", rekao je Rajić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Svaki dan podizanja tenzija je, navodi, dan koji nam donosi neizvesnost.

"Kurti se u kontinuitetu trudi da izazove konflikt između Srba i Albanaca u koji bi se umešao NATO na strani Albanaca, a on ostvario svoj megalomanski cilj, a to je stvaranje velike Albanije sa centrom u Prištini a ne u Tirani, gde bi on bio prvi lider takve tvorevine. Očigledno je u tom njegovom planu uslov koji se mora ispuniti etničko čišćenje Srba na kojem on radi i gde se trudi da što više oteža život naših sunarodnika", rekao je Rajić.

Upravo zbog takve situacije, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će ponovo biti upućen zahtev da se vrati srpska vojska i policija na Kosovo i Metohiju.

"Na nama je da insistiramo na onome što je propisano aktima poput sporazuma iz Kumanova i Rezolucije 1244. Dakle, taj povratak je predviđen", rekao je Rajić. 

Prema njegovim rečima, postoji niz uslova koje se moraju ispuniti.

"Jedan od uslova da bi se povratak dogodio jeste i taj da upravo Beograd inicira taj element zahtevom zvaničniku Kfora. Komandant Kfora procenjuje da li je to svrsishodno ili nije", naveo je Rajić.

Sve ovo što se dešava na KiM biće deo jedne globalne diplomatske borbe u narednom periodu.

Kako je predsednik Vučić rekao, u narednih mesec i po-dva čeka ga susret sa 60 svetskih lidera, premijera i predsednika država, koje će izvestiti o onome što se dešava u južnoj pokrajini.

"Mi nemamo drugog izbora nego da se služimo diplomatskim instrumentima. Da ratujemo nećemo, to smo više puta ponovili, rukovodimo se devizom da je bolje 100 godina pregovarati nego jedan dan ratovati", rekao je Rajić.

On je dodao da je problem u drugoj strani, odnosno u Prištini, u Kurtiju konkretno, koji odbija svaku vrstu dijaloga i koji fanatično zastupa svoje ekstremističke stavove, kako je naglasio.

Što se tiče najavljene nove runde dijaloga Beograda i Prištine, Rajić kaže da nije preveliki optimista.

"Mi smo tu, želimo da razgovaramo, nije problem u nama. Mi hoćemo da predložimo, da saslušamo, problem je u tome što s druge strane imamo nekoga ko ima svoje megalomanske ciljeve i koji će sasvim izvesno, voditi ka produbljivanju krize na KiM što, bojim se, ugrožava i kompletnu regionalnu stabilnost", rekao je Rajić.

image