Šta sve piše u zaključku Vlade Srbije o paketu mera za zaštitu Srba na KiM

Mere podrazumevaju snažnu diplomatsku kampanju svih državnih organa na zaštiti i borbi za poštovanje prava srpskog naroda na prostoru KiM, koja su ugrožena jednostranim i nasilnim potezima Aljbina Kurtija, zbog čega je neophodan povratak na Status Quo Ante kao osnova za poštovanje svih tekovina dijaloga

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak kojim se usvaja paket pravnih i ekonomsko-socijalnih mera u cilju zaštite prava Srba i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, kao i operativni plan za realizaciju određenih mera u socijalno-ekonomskoj oblasti.

Mere podrazumevaju snažnu diplomatsku kampanju svih državnih organa na zaštiti i borbi za poštovanje prava srpskog naroda na prostoru KiM, koja su ugrožena jednostranim i nasilnim potezima Aljbina Kurtija, zbog čega je neophodan povratak na Status Quo Ante kao osnova za poštovanje svih tekovina dijaloga.

Set mera podrazumeva i snažnu finansijsku podršku srpskom narodu na prostoru KiM, kroz izdvajanje 20.000 dinara mesečno za 5.000 nezaposlenih i socijalno najugroženijih korisnika, besplatne udžbenike za svu našu decu, naknada za užinu za decu u predškolskom obrazovanju, osnovnim i srednjim školama, nova radna mesta, infrastrukturne projekte u vidu izgradnje i adaptacije novih kuća za srpski narod na KiM, a sve s ciljem sistemske podrške održivom ostanku i opstanku našeg naroda na ovim prostorima.

U cilju zaštite vitalnih nacionalnih interesa srpskog naroda u pokrajini, biće uspostavljeno specijalno Tužilaštvo za procesuiranje zloupotreba i kršenja osnovnih ljudskih prava, uzurpaciju imovine, ugrožavanje telesnog integriteta i dostojanstva građana Srbije na prostoru KiM.

Odlukom koja je danas usvojena na sednici Vlade Srbije potvrđen je stav o otpornosti srpskih institucija na prostoru KiM koje neće biti ugašene, kao i odluka o nelegalnosti svih organa i institucija obrazovanih na teritoriji Kosova i Metohije nakon nelegalno jednostrano proglašene nezavisnosti i nepostojanju svih njihovih akata koji su doneti ili će tek biti doneti.

U cilju realizacije usvojenog zaključka Vlada će u hitnom roku formirati odgovarajuće radne grupe za svaku od mera radi realizacije istih.

Ove mere su pravno uobličene i preduzimaju se kao odgovor na trenutnu situaciju na KiM u cilju zaštite Srba koji su u teškom položaju, vodeći računa o potrebi očuvanja mira, poštujući sve međunarodne obaveze, zalažući se i dalje za mirna i kompromisna rešenja svih otvorenih pitanja kroz Dijalog i ispunjenje postignutih dogovora.

Paket mera i operativni plan obavezujući su za sve organe državne uprave, službe Vlade, sve funkcionere, kao i pregovarače srpske strane u Dijalogu Beograda i Prištine.

Članovi Vlade usvojili su i zaključak kojim se nalaže Ministarstvu odbrane da pokrene proceduru za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.