Srbija i Balkan

Panika u Preševu zbog vraćanja vojnog roka: "Mladi Albanci će bežati kad napune 18 godina"

novoizabrana predsednica opštine Preševo Ardita Sinani poručila je da obavezni vojni rok u Srbiji ugrožava mir i bezbednost u regionu i može dovesti do masovne migracije mladih Albanaca
Panika u Preševu zbog vraćanja vojnog roka: "Mladi Albanci će bežati kad napune 18 godina"© Министарство одбране Србије

Dok se u Srbiji većina raduje zbog vraćanja obaveznog vojnog roka, novoizabrana predsednica Opštine Preševo Ardita Sinani poručila je da uvođenje obaveznog vojnog roka "ugrožava mir i bezbednost u regionu" i može dovesti do masovne migracije mladih Albanaca iz "preševske doline", kako separatisti vole da zovu južne srpske opštine.

"Prošlo je skoro 30 godina od raspada Jugoslavije, ali Albanci iz Preševske doline i dalje su ranjivi na diskriminatornu politiku Beograda. Devedesetih godina, kada je Miloševićev režim imao za cilj da ugnjetava i progoni Albance, naši mladi ljudi su bili primorani da masovno odlaze da bi izbegli vojnu službu i represiju. Danas, istorija rizikuje da se ponovi! Vraćanje obaveznog služenja vojnog roka ponovo će dovesti do masovnog egzodusa mladih Albanaca iz preševske doline. Naši momci, čim napune 18 godina, primorani su da odu kako ne bi služili u vojsci koja ih ne predstavlja, u državi koja ih stalno diskriminiše", napisala je Sinani na Fejsbuku.

Ona je rekla da Srbija ne dobija nikakve pretnje od svojih suseda, već je suprotno - pretnja miru u regionu dolazi iz Srbije.

"Nedavni događaji od 24. septembra u Banjskoj pokazali su nam da, dok se u Briselu priča o miru, Srbija planira destabilizaciju i aneksiju severa Kosova. Prava pretnja miru i stabilnosti regiona dolazi upravo iz same Srbije! Našem regionu su potrebni mir, razvoj i sigurna budućnost naše omladine. Ali, nažalost, Vučićeva Srbija i dalje pokazuje da nema volje za normalizacijom i stabilnošću. Albanci preševske doline žele mir, a ne napetost! Regionu je potreban napredak, a ne novi sukobi!", poručila je Sinani, prekoračujući svoja ovlašćenja i kršeći Ustav Srbije, zemlje u kojoj živi i čije institucije bi trebalo da predstavlja.

Podsetimo, predsednik Srbije je izjavio danas da je potpisao saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju od 75 dana.

Kasnije, tokom dana, Vlada Srbije je usvojila na posebnoj sednici zaključak kojim se nalaže Ministarstvu odbrane da hitno pokrene proceduru za vraćanje obaveznog vojnog roka u trajanju od 75 dana, do kraja sledeće nedelje treba da se usvoje izmene zakona, rekao je premijer Srbije Miloš Vučević posle sednice Vlade Srbije.

image