Srbija i Balkan

Povodom Dana srpskog jedinstva: U Zvečanu i Mitrovici vijore se srpske trobojke

Zastave Srbije istaknute su na lokalima, institucijama, vijore se na ulicama i sa prozora privatnih stanova i kuća
Povodom Dana srpskog jedinstva: U Zvečanu i Mitrovici vijore se srpske trobojke© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Srpske trobojke vijore se od jutros širom Zvečana. Zastava Srbije u tom mestu istaknuta je na lokalima i pojedinim institucijama povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

I Meštani Severne Mitrovice istakli su danas srpsku trobojku. Ulicama se vijore zastave Srbije, kao i na balkonima i prozorima zgrada. Srpska trobojka istaknuta je i na institucijama u tom gradu.

Svaka kuća još od 2020. godine, kada se prvi put obeležavao kao posebni dan 15. septembar kao dan proboja Solunskog fronta, isticala se svoju nacionalnu zastavu, kaže za "Kosovo onlajn" istoričar iz Severne Mitrovice Luka Jovanović.

"Ono što je danas smetnja jeste da je ta nacionalna zastava duboko ugrožena na Kosovu i Metohiji od strane struktura iz Prištine, da se ne sme isticati na javnim površinama, odnosno da svako ko istakne svoju nacionalnu zastavu na javnoj površini može biti sankcionisan", ukazuje Jovanović.

On napominje da će Srbi na Kosovu i Metohiji istaknuti svoje državne i nacionalne zastave i pokazati svoju vernost srpskom narodu, državi Srbiji.

"Istaći će zastave na svojim privatnim kućama, stanovima, privatnoj imovini, a potrudiće se da to učine i na javnim površinama, da iskažu svoju nacionalnu pripadnost i vernost svojoj državi", poručio je Jovanović.

image