Srbija i Balkan

Pao prvi sneg u Srbiji: Zabeleli se vrhovi planina, RHMZ upozorava na olujni vetar i padavine

Iako je poranio, prvi sneg ipak nije iznenadio meštane planinskih sela
Pao prvi sneg u Srbiji: Zabeleli se vrhovi planina, RHMZ upozorava na olujni vetar i padavine© Sanka Vidanagama/NurPhoto via Getty Images

Prvi sneg ove godine posle regiona, zabeleo se i na srpskim planinama.

Jaka kiša je tokom noći na planini Golija prešla u snežne padavine, a beli pokrivač se zadržao bez obzira što je početak septembra.

"Sneg pada na najvišim tačkama Golije, na Odvraćenici i Jankovom kamenom. Naravno, za sada nije izazvao probleme kada je u pitanju saobraćaj. Mi smo svakako spremni za predstojeću zimsku sezonu," kažu za RINU U JP Putevi Ivanjica.

Iako je poranio, prvi sneg ipak nije iznenadio meštane planinskih sela.

"Nismo ga nismo baš očekivali jer je pre deset dana bilo 30 stepeni, tek treba da spremamo drva. Ali, svakako sneg u septembru na Goliji nije iznenađujuća pojava, jer ovde kod nas sneg nije pao samo u avgustu. Bilo ga je i u maju i u junu," kažu meštani.

Sneg ovog nedeljnog jutra provejava i na planinama Rudnik i Kopaonik, gde temperatura vazduha iznosi jedan stepen Celzijusa, objavio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Hidrometeorološki zavod upozorava na obilne padavine na području Vojvodine, Mačve, Šumadije, kao i na teritoriji Beograda.

U tim područjima se očekuje veća količina padavina, od 20 do 40 milimetara za 24 sata, a na području Banata i Braničevskog okruga padavine će se nastaviti i tokom noći ka ponedeljku, pa se tamo lokalno očekuje i preko 40 milimetara.

RHMZ upozorava i na jak i olujni vetar.

Na području Vojvodine i zapadne Srbije duvaće jak zapadni i severozapadni vetar, koji će dostizati i udare olujne jačine.

image