Srbija i Balkan

Vučević o merama Vlade za KiM: Nije vreme za junačenje, ali ni za povlačenje

Predsednik Vlade Srbije govorio je i o vraćanju vojnog roka navodeći da će biti izazovno da vojska pripremi obuku koja će trajati 75 dana, kao i da se Srbija ne sprema za rat, već čuva mir
Vučević o merama Vlade za KiM: Nije vreme za junačenje, ali ni za povlačenje© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

Mi nismo država u pokušaju, imamo svoj kontinuitet i državotvornost i kao država ćemo nastupati, ovo je vreme za mudre, racionalne, odgovorne poteze, izjavio je predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević govoreći o merama koje će naša država preduzeti kada je u pitanju situacija na Kosovu i Metohiji.

"Ovo nije vreme za junačenje, ali nije ni za povlačenje. Ovo nije vreme za sklanjanje, ali ni za stradanje celog naroda. Molimo Srbe na KiM da ostanu tamo", rekao je Vučević gostujući na televiziji Pink.

On je detaljnije predstavio mere koje je juče usvojila Vlada Srbije, a koje je prethodnog dana javnosti predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. One su podeljene u pet oblasti, a cilj im je da pomognu Srbima na Kosmetu i ojačaju prisustvo Srbije na KiM.

"Prva oblast je povratak na status pre svih jednostranih poteza Prištine i Kurtija: da se moraju hitno raspisati slobodni izbori na severu KiM, da nemamo situaciju da su albanski gradonačelnici tamo gde je populacija Srba 97 ili 98 odsto", rekao je Vučević.

On je podsetio da se u ovoj oblasti traži primena Briselskog sporazuma što se tiče sastava policije, regiona Sever, povratak srpskih sudija i tužilaca u pravosudne institucije i momentalno povlačenje svih specijalnih jedinica tzv. Kosovske policije.

"To je uslov da bi Srbi mogli da se osećaju bezbedno, da prestanu ga grade barikade, barake, punktove. Plus hitno formiranje ZSO u punom kapacitetu, kao i da se poštuje ono što smo dobili kao garanciju od EU i SAD: da niko od Srba neće biti procesuiran ko se nalazio na blokadama u novembru i decembru 2022. godine", napomenuo je Vučević.

On je istakao da se ovo poslednje krši i dan-danas.

"Pre tri dana su uhapsili čoveka od 85 godina, jer je navodno krao krave 1999. godine", naveo je premijer.

On je dodao da je druga oblast podrazumeva da u roku od 45 dana Narodna skupština mora da usvoji zakon kojim će proglasiti KiM kao područje od posebne socijalne zaštite, dok je pod tri otpornost srpskih institucija na KiM.

"Albanska policija zauzela je na severu srpske institucije i sprečila ljude da dobijaju izvode, da se venčavaju, da idu na posao, oni su normalan život zaustavili. Zamislite da niko od nas više ne može da izvadi nijedan papir, da reši neku administrativnu stvar koja mu je uslov da bi nešto drugo uradio, to je zaustavljeno", upozorio je Vučević.

On je napomenuo da nema gašenja srpskih institucija i da će Srbija nastaviti da ih podržava, ali zbog trenutne situacije u kojoj je policija tzv. Kosova zauzela deo opštinskih kancelarija, biće otvorene pisarnice i kancelarije uz samu adminstrativnu liniju.

"Četiri, uspostavljanje posebnog tužilaštva, isto u toku od 45 dana Narodna skupština mora da usvoji izmene zakona o organizaciji nadležnosti pravosudnih organizacija. Formiraćemo odeljenja tužilaštva koje će biti nadležno za procesuiranje zloupotreba osnovnih ljudskih prava na teritoriji KiM", izjavio je predsednik Vlade Srbije.

Peta tačka, kako je dodao, tiče se nelegalnosti svih institucija na KiM i odluka posle proglašenje jednostrano proglašene nezavisnosti koja su suprotna postignutim sporazumima.

"Za nas to ne proizvodi pravna dejstva i ne može da ima pravnu snagu. To je jedna od ključnih odluka. Sve čime krše sporazume, za nas nije obavezujuće", zaključio je Vučević.

O vraćanju vojnog roka: Mame i tate će biti zahvalni

Premijer Miloš Vučević govorio je i o vraćanju vojnog roka i naveo da je Vlada naložila Ministarstvu odbrane da u hitnom roku pripremi izmenu zakona kako bi se ukinula suspenzija služenja vojnog roka.

"Mislim da ćemo u petak imati sednicu Vlade na kojoj ćemo usvojiti predlog o izmeni zakona. Pozvali smo predsednika države Aleksandra Vučića kao vrhovnog komandanta da prisustvuje, jer je tema iz njegove ustavne nadležnosti", rekao je Vučević.

On je potvrdio da će vojni rok trajati 75 dana, "što ne remeti život, školovanje, studiranje, posao, mame i tate će biti suštinski zahvalni jer će vojska njihove sinove još bolje pripremiti za život, da dalje stasaju kao muškarci".

Premijer je istakao da je izazovno da vojska pripremi obuku u tom kratkom roku jer je nekad bila mnogo duža.

"Pripremamo kasarne, uniforme, da to bude njima interesantno", naveo je Vučević.

On je naveo da će mladići koji su završili elektrotehniku, mašinstvo, biti angažovani da služe vojni rok u, na primer, Vojno-tehničkom institutu, remontnim zavodima da se njihovo znanje odmah upotrebi.

"Imaćemo ne mali broj mladića koji su majstori u vožnji dronova da nam tu pomognu. Oni su ubojitiji sa tim nego sa puškom. Vojska će dobiti mnogo različitog potencijala za jačanje svojih sposobnosti", rekao je Vučević.

Dodao je da se Srbija ne sprema za rat, već čuva mir, jer što je vojska jača mir nam je sigurniji.

Naglasio je da se profesionalni sastav ne ukida i da je on namenjen za najteže zadatke.

image