Srbija i Balkan

Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za EU

Ovo je još jedan dokaz da reforma koju je Francuska predložila funkcioniše, kaže Lorans Bun
Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za EU© Pexels

Francuska državna sekretarka za evropska pitanja, Lorans Bun, izjavila je danas u Briselu da je "Evropska unija postigla konsenzus da dodeli Bosni i Hercegovini status zemlje kandidata za članstvo".

"Kao što znate, bilo je puno nezadovoljstva oko dinamike proširenja. Danas imamo konsenzus da dodelimo Bosni i Hercegovini status zemlje kandidata za članstvo, a odluka treba da bude donesena u četvrtak na sastanku lidera Unije na samitu. Ovo je još jedan dokaz da reforma koju je Francuska predložila funkcioniše", izjavila je Bun.

U 2019. godini Pariz je predložio novu metodologiju za pregovore za članstvo.

Francuska zvaničnica je govorila pre početka sastanka ministara za evropska pitanja na čijoj je agendi danas proširenje ka Zapadnom Balkanu.

Borelj: Mesto BiH je u Evropi

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj istakao je da je ova odluka istovremeno i poruka građanima Bosne i Hercegovine da je njihovo mesto u Evropskoj uniji.

"Dobre vesti: Preporuka Evropskog saveta da se Bosni i Hercegovini potvrdi status kandidata za članstvo u EU poruka je i svim građanima BiH da je njihova budućnost u EU. Radujemo se podršci Evropskog saveta. Stalan napredak u reformama je ključan za napredovanje na ovom putu", poručio je Borelj na svom Tviter nalogu.

Status kandidata za članstvo BiH u EU trebalo bi da potvrde šefovi 27 država članica EU na predstojećem samitu koji se u četvrtak održava u Briselu.

image