Završen protestni skup prosvetnih radnika u Beogradu, saobraćaj u Nemanjinoj normalizovan

Prosvetari traže od Vlade da se njihove plate povećaju toliko da dostignu republički prosek, kao i da povećanje plate bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti, za nastavni i nenastavni kadar

Protestni skup radnika zaposlenih u prosveti koji se održao u Beogradu je završen, a saobraćaj u Nemanjinoj ulici, ispred Ministarstva prosvete je normalizovan.

Predstavnici četiri sindikata u prosveti, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Gradskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikata radnika u prosveti Srbije ponovili su svoje zahteve, a osnovni koji traže od Vlade Srbije je da se njihove plate povećaju toliko da dostignu republički prosek, kao i da povećanje plate bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti, za nastavni i nenastavni kadar.

Takođe traže da se u skladu s dogovorom s Vladom Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima se traže strože kazne za napade na nastavnike, nađu na javnoj raspravi i da budu usvojene u Skupštini po hitnom postupku.

Prosvetari traže i da se do kraja 2024. godine, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Premijer Miloš Vučević izjavio je danas da je vlada predložila da najveće povećanje u javnom sektoru bude upravo u prosveti, što je za 50 odsto više nego što će biti povećanje za sve ostale zaposlene u javnom sektoru i da su očekivanja sindikata da početna plata u prosveti bude koliko i prosečna zarada na republičkom nivou, sa predloženim povećanjem i moguća.

"Povećanje koje će uslediti januara sledeće godine, 50 odsto je više nego što će biti povećanje za sve ostale zaposlene u javnom sektoru, računajući i vojsku, i policiju, i zdravstvo, i administraciju, komunalne službe, kako god. Za 50 odsto veće povećanje ili najveće povećanje za 2025. godinu mi smo predvideli upravo za prosvetne radnike", rekao je Vučević.

Vučević je, povodom jednog od zahteva prosvetnih radnika, rekao i da će doći do izmene krivičnog zakona kojim će prosvetni radnici biti dodatno zaštićeni.

"Idemo u izmenu krivičnog zakona. Prosvetni i zdravstveni radnici će biti posebno tretirani, odnosno posebno će biti inkriminisana dela napada na prosvetne i zdravstvene radnike", rekao je on.

U organizaciji četiri prosvetna sindikata, u nekim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od jutros je obustavljena nastava.