Srbija i Balkan

Stano: EU pozdravlja zahtev Beograda za povratak Srba u prištinske institucije

Portparol EU poručio je da zapaljiva retorika i jednostrane akcije ugrožavaju normalizaciju odnosa dve strane
Stano: EU pozdravlja zahtev Beograda za povratak Srba u prištinske institucijeGetty © Mlenny

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano pozdravio je zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se Srbi vrate u prištinske institucije.

"Pozdravljamo spremnost koju je izrazio predsednik Vučić da nastavi da učestvuje u dijalogu koji vodi EU. Pozitivno vidimo poziv na učešće kosovskih Srba na izborima na Kosovu i reintegraciju kosovskih Srba u sve kosovske institucije koje su napustili 2022", naveo je Stano, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vučić je zatražio raspisivanje lokalnih izbora na severu KiMa, povratak Srba u policiju i pravosuđe i povlačenje specijalnih policijskih snaga sa Severa.

Stano je poručio da su zapaljiva retorika i jednostrane akcije "ugrožavaju normalizaciju odnosa Kosova i Srbije" i pozvao na deeskalaciju situacije i na punu i hitnu implementaciju sporazuma.

"Sporazumi o dijalogu predviđaju korake i procedure da se to desi, posebno u skladu sa kosovskim pravnim okvirom. U ovom kontekstu primena Zajednice opština sa srpskom većinom je veoma važna”, saopštio je Stano.

Ovom prilikom potvrdio je nameru EU da sutra održi novu rundu dijaloga na nivou glavnih pregovarača ali za sada ostaje neizvesno da li će doći do zajedničkog susreta.

image