Srbija i Balkan

Tenkom na đake? Kako je sarajevska gradonačelnica poslala "poruku mira"

U Sarajevu, odmah iza Druge gimnazije postavljen je tenk T-55
Tenkom na đake? Kako je sarajevska gradonačelnica poslala "poruku mira"© Samir Jordamovic/Anadolu Agency via Getty Images)

Učenici sarajevske Druge gimnazije nalaze se od danas u zoni "vojne operacije" koju je u mirnodopskim okolnostima pokrenula gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, postavljajući odmah do ove škole pravi pravcati tenk. Tenk T-55 ruske proizvodnje postavljen je u parku "Safeta Isovića" u centru Sarajeva, a odmah do njega nalazi se i privatna osnovna škola.

Gradonačelnica Sarajeva, smatrala je idealnim da đaci svoje velike odmore provode u parkiću u kome se nalazi grdosija, deo spomen-obeležja specijalcima odreda "Bosna", koji je, kako je saopšteno, zarobljen u maju 1992. godine od snaga tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Da sve bude neprikladnije, i militantnije – zaslužno je idejno rešenje prema kome će pokraj tenka biti i pet skulptura specijalaca u prirodnoj veličini i punoj borbenoj opremi koji "osvajaju tenk".

To što su pojedine nevladine organizacije, kao i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), smatrale da nije baš primereno da tenk kao spomenik bude u blizini škola, nije pokolebalo sarajevske vlasti.

"Misija OEBS-a je svesna činjenice da tenk, kao predloženi oblik spomenika, koji bi trebalo da se nalazi u blizini škole, izaziva zabrinutost u zajednici, posebno u kontekstu porasta nasilja u školama", saopštio je ranije OEBS.

"Stručnjaci" iz Sarajeva pobrinuli su se da tenk ipak šalje "poruku mira". Među porukama koju će nositi biće i jedna: "Dobrodošli u miru. Ako nas napadnete, uništićemo vas".

Na istoj talasnoj dužini kao i antisrpski orjentisana gradonačelnica je i "umetnik" koji je uradio idejno rešenje za spomenik.

"Ja sam odrastao u Jugoslaviji gd‌e su me učili da pucam još u osnovnoj školi, pa u srednjoj, o JNA (Jugoslavenska narodna armija) da ne pričam. I dan-danas se d‌eci puštaju ratni filmovi poput Sutjeske, Neretve, Valtera…", rekao je ranije za medije Nebojša Šerić Šoba, koji je inače tokom rata i sam bio pripadnik Armije BiH.

image