Nesuglasice ogromne: Čović "na mišiće" pokušava da organizuje sastanak lidera stranaka većine u BiH

Član Glavnog odbora SNSD-a Anja Ljubojević izjavila je za da se u BiH danas ima malo o čemu razgovarati, jer su Bošnjaci srušili sve moguće odnose i svako poverenje, delujući mimo Ustava, kršeći zakone i propise

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je za narednu sedmicu sastanak lidera stranaka koje čine većinu na nivou BiH kako bi stvorili ambijent za politički dogovor za reforme potrebne za konačno otvaranje pregovora za članstvo BiH u EU.

Na drugoj strani, ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH i lider NiP Elmedin Konaković izjavio je danas da ne vidi smisao da se ove sedmice sastaje sa koalicionim partnerima na državnom nivou, osim ako postoji spremnost i saglasnost da se nešto reši.

Ministar spoljnih poslova u Savetu ministara Elmedin Konaković, umesto da osluškuje potrebe bošnjačkog naroda i rešava nagomilane probleme u FBiH, kao papagaj ponavlja političke poruke američkog ambasadora Majkla Marfija, ocenio je zamenik predsedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac je podsetio Konakovića da je evropski put Srpske i BiH zaustavljen zbog unutarbošnjačkog sukoba u FBiH.

Čović je pokušao da ukaže da je predizborna kampanja uzela danak, te da bi na sastanku trebalo stvoriti pozitivan ambijent da se stvari pokrenu prema EU.

"Taj pozitivan učinak nam je potreban da bismo uspeli dobiti pozitivan izvešaj Evropske komisije. Sve ćemo bazirati na tome i nadam se da ćemo pronaći datum kada možemo svi zajedno sesti, verovatno u Sarajevu, i napraviti plan da Savet ministara može doneti odluke koje su nam potrebne za takav iskorak", izjavio je Čović za "Dnevni avaz".

Prema njegovim rečima, time bi bili ohrabreni oni koji pišu izveštaje o BiH, s obzirom na to da završavaju mandat za nekih mesec i po, a onda dolaze novi ljudi.

Čović smatra da Brisel ne gubi strpljenje za BiH, ističući da je izboreno mesto za stolom, a ne u fiokama kako je nekad bilo.

Kada je reč o NATO članstvu, Čović je rekao da je optimista, navodeći da evroatlanski put BiH nema alternativu.

"Mislim da oni idu paralelno. Možda se drugačije gleda na NATO, jer posebno Republika Srpska vrlo otvoreno govori da ne želi članstvo. Bitno nam je da NATO ima svoje snage unutar institucija BiH, u zajedništvu s nama deluje, tako da smo napravili ogroman iskorak priključenjem institucijama NATO-a", rekao je Čović.

Ljubojević: Bošnjaci su srušili sve odnose i svako poverenje, NATO puta nema

Član Glavnog odbora SNSD-a Anja Ljubojević izjavila je za da se u BiH danas ima malo o čemu razgovarati, jer su Bošnjaci srušili sve moguće odnose i svako poverenje, delujući mimo Ustava, kršeći zakone i propise.

"Minimum koji trebamo imati da bismo razgovarali o bilo čemu nije obezbeđen, niti neko od njih pokazuje stav da se to promeni. Postoje pitanja koja se moraju rešavati, ali nemamo nimalo poverenja da će se ispuniti potrebno za napredak ka evropskom putu, jer Bošnjaci to ne žele", naglasila je Ljubojevićeva za Srnu komentarišući najave da naredne sedmice bude održan sastanka lidera stranaka koje čine vlast na nivou BiH.

Ona je ocenila da u evropskoj priči o BiH bošnjačka političkoj eliti vidi samo još jednu šansu da pokušaju nešto da dobiju za sebe i da otvore put ka otimanju nadležnosti Republike Srpske.

"Vidimo da je i u samoj Evropi nered i da je sve na evropskom putu BiH pod upitnikom. Mi smo pokazali da smo odlučni i čvrsto opredeljeni da se proces ubrza i da se sprovedu reforme u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom. Nećemo pristati na bilo šta što je protiv Ustava. Bošnjaci su napravili zastoj i sada pokušavaju svim silama da guraju i neku priču o članstvu u NATO, koja je nemoguća i neće se nikada realizovati, kako bi skrenuli pažnju sa blokada koje prave", istakla je Ljubojevićeva reagujući na izjave bošnjačkih političara o, kako kažu, zastoju BiH na NATO putu.

Ona je dodala da i Hrvati imaju suprotan stav od Republike Srpske kada je reč o članstvu u NATO, ali to ništa ne menja.

"Svima je jasno da pitanje NATO puta ne postoji, možemo govoriti samo o saradnji i tu sva priča završava. Nije ostavljen nikakav prostor za bilo čija proizvoljna tumačenja. Sve je jasno definisano i potvrdu za to su dali i najviši zvaničnici NATO saveza", konstatovala je Ljubojevićeva.