Srbija i Balkan

Dodik: Očuvajmo jedinstvo Srbije i Srpske, učimo na svojim greškama

Predsednik Srpske je poručio da se lično oduvek izjašnjavao samo kao Srbin, bez prefiksa i zato, kako kaže, danas ima sankcije
Dodik: Očuvajmo jedinstvo Srbije i Srpske, učimo na svojim greškama© TANJUG/ FOTO SRNA/ Borislav Zdrinja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je status Srba izvan Srbije i u Srbiji uvek bio problematičan za mnoge stratege i da je istorija puna osporavanja srpskog nacionalnog bića.

Dodik je gostujući na beogradskoj "Hepi" televiziji rekao da su Srbi sami zbog mnogo toga krivi i da zato treba da pokušamo da naučimo na svojim greškama. Treba, kaže, da sagledano šta je to što možemo da uradimo, da ojačamo savez i jedinstvo Republike Srpske i Srbije i da kao takvi zaštitimo srpsku nacionalnu zajednicu u Crnoj Gori i na KiM.

Ali, ističe, tu je i jedna podvala, jer Albanci su svesni da iza njih i Kurtija stoji i neće ga kazniti taj moderni zapad koji ga još uvek kontroliše.

"Juče smo imali divan Dan srpskog jedinstva, nacionalne zastave i slobode. Odmah govore da je to neko ugrožavanje. Juče smo pokazali na prigodan način tu potrebu za jedinstvom.... Ove godine smo doneli i Deklaraciju na Svesrpskom saboru", rekao je Dodik i istakao:

"Da bi se to jedinstvo srpskog naroda izgradilo u toj Deklaraciji jasno piše da nema prefiksa kao što je bosanski, ovakav ili onakav Srbin".

Lično se, kaže, oduvek izjašnjavao samo kao Srbin, bez prefiksa bilo kakvih i zato, kako kaže, danas ima sankcije.

"Mi se moramo odbraniti od toga da nam se nameću prefiksi. Jer, ako mi poštujemo to što oni kažu da su Bošnjaci ... Moraju i oni nas poštovati da smo Srbi", rekao je predsednik Srpske.

Srbi u BiH su mnogo toga preživeli

Istakao je da su Srbi u BiH mnogo toga preživeli i stvorena je Republika Srpska, koja je istorijska datost, a da je Jugoslavija bila ozbiljna greška.

Podsetio je da je, prema istorijskim dokumentima, 1918. godine na kraju Prvog svetskog rata na prostoru današnje BiH bilo 54 srezova od kojih su 42 donela odluku i tražila od kralja da ih prisajedini Srbiji.

"Ti srezovi su činili 70 odsto teritorije BiH. Još 1918. godine su Srbi rekli da žele da budu u državi Srbiji", ukazao je Dodik.

Ističe da je čovek tolerancije i mira..."Naravno da imam svoje slabosti, svi smo sa greškama, ja sam Srbin u nacionalnom smislu izabran sam da predstavljam Srbe i to radim na najbolji način", rekao je Dodik.

Srpska je, kaže, mala sa milion i 120 hiljada ljudi i Beograd je po broju stanovnika veći od Srpske, ali su Republici Srpskoj nabacili neopravdane krivice.

"Kako je moguće, da sve jedan predstavnik Srba završi u Hagu ili da dobije sankcije? Kako je moguće da različite generacije rukovodilaca budu isto kažnjeni?", upitao je Dodik.

Od sankcija, ističe, nisu pošteđeni ni njegova ćerka koja ima četvoro dece i sin, koji ima troje dece samo zato što su se izjasnili da podržavaju oca.

Šmitu ne treba stabilnost, već podanik

Ponovio je da ne voli Sarajevo i ne voli da odlazi tamo, ali će u sredu morati ponovo na suđenje, zbog nepoštovanja, kako je kazao, jednog Švabe.

Misleći pritom na Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predsednika, Dodik je ponovio da ga ne priznaje jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

"Nisi legitiman majstore", kaže Dodik za Šmita i podseća da je lično biran na 15 izbornih procesa i očekuje da će na predstojećim lokalnim izborima u BiH, 6. oktobra, njegov SNSD pobediti u 70 odsto opština u Republici Srpskoj i najmanje četiri u Federaciji BiH.

To je, ističe, poverenje i ponosan je na to, jer mu daje toliko samopouzdanja i više mu, kaže, ništa ne treba.

"Svako jutro ustajem sa razmišljanjem da je bolje da meni bude loše nego da Srbima i Srpskoj bude loše", kaže Dodik.

Ističe da je kriv zato što je omogućio da Republika Srpska živi 30 godina, što je duže nego što je živela Kraljevina Jugoslavije i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, a nadživeće, kaže, i drugu Jugoslaviju i mnogo toga drugog.

"Njima smeta ta odlučnost kojom mi nastupamo. Njima ne treba faktor mira i stabilnosti već podanik. Onaj koji će se utrkivati da prepozna šta oni tamo očekuju pa to i uradio", naveo je predsednik Republike Srpske.

Govoreći o američkim sankcijama, ističe da su najpre počeli da izmišljaju klasičnu priču vezanu za kriminal, a pošto ništa od toga nisu mogli da nađu, izmislili su "nepoštovanje Šmita".

"A, oni ne shvataju da je za mene to neka vrsta časti. Sve vreme su lagali. Suština je da mi (Republika Srpska) predugo trajemo", naveo je Dodik.

Funkcionalnost BiH se pokušava održati silom

Podsetio je da je "mirni razlaz" u BiH prvi pomenuo prilikom jedne posete Sarajevu Borut Pahor, dok je bio predsednik Slovenije, sa čim se lično složio, a burno su reagovali tadašnji članovi Predsedništva Džaferović i Komšić.

Sada se, prema njegovim rečima, silom pokušava održati funkcionalnost BiH. "Ako nije mogla da opstane Jugoslavija, kako će BiH", pita Dodik, uz poruku da je to poziv na razumno posmatranje stvari.

"Nas Srbe su razne ponude dovele u poziciju da se i danas borimo za svoj identitet, prostor i teritoriju", naveo je Dodik.

image