Srbija i Balkan

Vulin odgovorio Vašingtonu: Najbolje bi bilo da se SAD uzdrže od pokušaja da vladaju Srbijom

Jedini put ka napretku na Kosovu i Metohiji je bezuslovno sprovođenje Briselskog sporazuma i formiranje Zajednice srpskih opština koja se čeka već jedanaest godina, poručio je potpredsednik Vlade Srbije
Vulin odgovorio Vašingtonu: Najbolje bi bilo da se SAD uzdrže od pokušaja da vladaju Srbijom© Григорий Сысоев / РИА Новости

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin reagovao je na saopštenje Stejt departmenta, u kome pozivaju Beograd i Prištinu da se uzdrže od "nekoordinisanih akcija ili zakonodavnih akata koji su u suprotnosti sa normalizacijom", poručivši da bi bilo najbolje da se "SAD uzdrže od pokušaja da vladaju Srbijom".

"Jedini put ka napretku na Kosovu i Metohiji je bezuslovno sprovođenje Briselskog sporazuma i formiranje Zajednice srpskih opština koja se čeka već jedanaest godina", rekao je Vulin.

Potpredsednik srpske vlade je istakao da Srbija nema od čega da se uzdrži, a da bi najbolje bilo da se SAD uzdrže od pokušaja da vladaju Srbijom, a posebno da se uzdrže od nekada javne, a nekada tajne podrške Kurtiju u njegovom nasilju prema Srbima na KiM.

"I kada smo već kod uzdržavanja, da su se SAD uzdržale od bombardovanja Srbije bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN ne bi bilo ni takozvanog 'Kosova', ni proterivanja Srba, ni nestabilnosti u regionu", poručio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Naime, iz Stejt departmenta za Kosovo onlajn naveli su da je "Dijalog 'Kosova' i Srbije, uz podršku EU, jedini put napred", i pozvali su obe strane da se "uzdrže od nekoordinisanih akcija ili zakonodavnih akata koji su u suprotnosti sa normalizacijom".

"Sjedinjene Države nastavljaju da snažno podržavaju dijalog 'Kosova' i Srbije uz posredovanje EU, kao put za postizanje mirnog i produktivnog odnosa između dve zemlje. Budućnost obe zemlje je u evropskim institucijama", navodi se u pisanom odgovoru portparola Stejt departmenta, na pitanje da prokomentarišu nedavno obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kome je predstavio paket mera u vezi sa južnom srpskom pokrajinom.

Iz Stejt departmenta ističu da je proces uz podršku EU jedini put napred.

"Ponovo pozivamo Srbiju i 'Kosovo' da se uzdrže od dalje eskalatorne retorike, nekoordinisanih akcija ili zakonodavnih akata koji su u suprotnosti sa normalizacijom njihovih odnosa ili ugrožavaju stabilnost i bezbednost", dodali su.

image