Za naoružavanje Prištine 249 miliona evra: Da li uvode i obavezan vojni rok?

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je 2021. obećao da će u njegovoj vladi vojni rok biti obavezan i da će, prema njegovim rečima, trajati tri meseca

Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija i nekadašnji pripadnik terorističke UČK Ejup Maćedonci izjavio je da je za tri godine u sisteme naoružanja uloženo 249 miliona evra, prenosi "Kljan Kosova".

Maćedonci je saopštio da ovaj iznos nije uključen u ovogodišnji budžet.

"Nabavke su realizovane i u njih je ulagano u saradnji sa resornim ministarstvima zemalja NATO od kojih smo nabavljali oružje i po NATO standardima. Naša orijentacija je jasna ka našem članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji", rekao je on.

On je naglasio da se kupovine vrše na osnovu sveobuhvatnog tranzicionog plana KBS.

Kosovske bezbednosne snage su "ustavom" tzv. Kosova definisane kao formacija za pomoć civilnom stanovništvu, u praksi - deluju i nastupaju kao vojska, na koju nemaju prava prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kada je u pitanju najavljeno uvođenje obaveznog vojnog roka, poslanik DPK Hisen Beriša kaže da je to samo laž i predizborno obećanje, jer kako kaže, desetogodišnji plan za transformaciju KBS, ne dozvoljava tako nešto, prenosi RTV 21.

"Plan transformacije KBS govori o vojnom roku i da će u zavisnosti od potreba vojske biti regrutovani mladi ljudi, ali to će se raditi u različitim oblicima", rekao je Beriša.

Vojni analitičar Ramadan Ćehaja smatra da je uvođenje obaveznog roka na tzv. Kosovu nemoguće, jer je, prema njegovim rečima, to veoma skupo.

"To ne treba odbaciti kao ideju, ali ima izuzetno visoku cenu i u ovim vremenima u kojima je Kosovo, to je nemoguće uraditi", rekao je Ćehaja.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je 2021. obećao da će u njegovoj vladi vojni rok biti obavezan i da će, prema njegovim rečima, trajati tri meseca.