Potvrđeno: U ASEAN stigao zahtev Srbije za pridruženo članstvo skupštini organizacije

ASEAN je politička, ekonomska i kulturna organizacija zemalja koje se nalaze u jugoistočnoj Aziji nastala 1967. godine, sa kojom je Beograd prošle godine potpisao Ugovor o prijateljstvu i saradnji

Asocijacija država Jugoistočne Azije poznatija kao ASEAN potvrdila je da je stigao zahtev Narodne skupštine Republike Srbije da Srbija postane pridruženi član Interparlamentarne skupštine ove organizacije.

Srbija je, podsetimo, ranije potpisala dokument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji na prošlogodišnjem samitu ASEAN-a.

Najvažnije oblasti saradnje ASEAN-a sa državama potpisnicama Ugovora o prijateljstvu i saradnji su, između ostalih, ekonomska saradnja, obrazovanje i razvoj međuljudskih kontakata, nauka, tehnologija i inovacije i održivi razvoj.

Kako su podsetili iz Skupštine Srbije, Beograd je ovoj organizaciji pristupio sa ciljem nastavka saradnje sa prijateljskim zemljama jugoistočne Azije, koje doseže još iz perioda Pokreta nesvrstanih.

ASEAN je nastao 1967. godine na inicijativu Indonezije, Malezije, Filipina, Singapura, i Tajlanda.

Članstvo organizacije je prošireno uključivanjem Bruneja, Kambodže, Laosa, Mjanmara i Vijetnama. To je politička, ekonomska i kulturna organizacija zemalja koje se nalaze u jugoistočnoj Aziji.