Srbija i Balkan

U Briselu završen razgovor Petkovića sa Lajčakom: Priština odbila trilateralni sastanak

Petar Petković je rekao da se između ostalog, razgovaralo o mostu na Ibru, o poštanskim uslugama, energetici, telekomunikacijama, nestalim osobama i integrisanim upravljanjem prelazima
U Briselu završen razgovor Petkovića sa Lajčakom: Priština odbila trilateralni sastanak© TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije/

Sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom završen je danas u Briselu oko 14 časova. Petković je izjavio da nije došlo do trojnog sastanka sa Prištinom, jer je to odbio njihov pregovarač Besnik Bisljimi, zato što je delegacija Beograda insistirala na temama kao što su ZSO, poštanske usluge i pitanje primene sporazuma i predstavila mere za zaštitu srpskog naroda.

"Do trojnog direktnog susreta sa prištinskom stranom nije došlo zato što je gospodin Bisljimi odbio da se sretne sa predstavnicima Beograda, jer smo mi insistirali na temama kao što su ZSO, usluge i pitanje implementacije odnosno primene sporazuma", rekao je Petković novinarima.

Petković je posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u okviru dijaloga Beograda sa Prištinom, rekao da se razgovaralo o punoj implementaciji svih prethodno postignutih i dogovorenih sporazuma, kao i sveobuhvatnim merama koje je predstavio Aleksandar Vučić za zaštitu srpskog naroda na KiM i oživljavanje procesa dijaloga.

Naveo je da je srpska strana u Briselu razgovarala i o mostu na Ibru, o poštanskim uslugama, energetici, telekomunikacijama, nestalim osobama i integrisanim upravljanjem prelazima.

"Dakle, brojne teme su bile za pregovaračkim stolom. Kao glavni pregovarač Beograda sam predstavio mere Vlade Republike Srbije o kojima je predsednik Aleksandar Vučić govorio na konferenciji za medije", rekao je Petković.

On je posle sastanaka rekao novinarima da je razgovarano o merama koje podrazumevaju oživljavanje procesa dijaloga koji nam je preko potreban.

"Pošto smo uvereni da jedino u dijalogu možemo da pronađemo kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije", rekao je Petković.

Čemu dijalog ako Priština odbija da razgovara o temama koje su u interesu Srba na KiM?

On je naglasio da Beograd nikada nije imao problem da razgovara i ima direktne susrete sa prištinskom stranom, kao i da su tokom trojnog susreta mogli da kandiduju šta god žele, ali da istovremeno i Beograd ima pravo da insistira na svojim temama.

"Za nas nije bio nikakav problem, niti će ikada biti problem da dođe do direktnog susreta i razgovara sa prištinskom stranom, gospodinom Bisljimijem. Ja sam uvek spreman i otvoren da razgovaram, kao što je i predsednik Aleksandar Vučić prošli put bio spreman da direktno sedne i razgovara sa gospodinom Kurtijem, ali je Kurti to odbio. Tako i sada je Priština opet odbila da razgovara", istakao je Petković.

Upitao je i o čemu da se razgovara ako Bisljimi odbija da razgovara o ZSO, mostu, ako ne želi da razgovara o poštanskim uslugama, o tome što na terenu menjaju realnost kroz kršenje sporazuma, zatvaranja srpskih institucija na AP KiM.

"O kakvoj je onda normalizaciji reč ako vi ne možete da govorite o ključnom pitanju formiranju ZSO? To su ključna pitanja koja se odnose i na to kako Srbi danas žive na KiM", istakao je Petković.

Naveo je da je Miroslavu Lajčaku predao i listu svih uhapšenih Srba, gde su većim delom na toj listi Srbi koji su politički zatvorenici, iako su, kako je rekao, postojale garancije EU i SAD da niko ko je protestovao na barikadama neće biti uhapšen.

"A desilo se nešto sasvim suprotno. Pokrenuli smo brojne teme, mi ćemo uvek da budemo spremni da razgovaramo ovde u Briselu i da se dogovaramo, da izlazimo sa kompromisnim rešenjima", rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da je politika Beograda politika mira i stabilnosti i da je su tog razloga donete mere za pomoć Srbima na AP KiM i da su one donete kako bi vratile u život proces dialoga.

"Jer vidite, ako se naš dolazak u Brisel završava time što razgovaramo samo sa gospodinom (Miroslavom) Lajčakom, koji je onda smisao pregovora? Suština je u tome da ono što je dogovoreno bude implementirano i ostvareno na samom terenu, da boljitak pre svega bude viđen u srpskim sredinama, da Srbi koji žive na KiM imaju razloga da veruju u budućnost, a ne da ga napušteju posebno sever KiM", rekao je Petković.

Poseban naglasak na najave o otvaranju mosta na Ibru

On je istakao da će se danas na sastanku sa NATO predstavnicima razgovarati o temi mosta na Ibru razgovarati kroz prizmu bezbednosti, gde Beograd, kroz posebno pripremljenu prezentaciju, posebno ukazati na sve opasnosti.

"Mi ćemo posebno da ukažemo, u posebnoj prezentaciji koju smo spremili, na sve opasnosti koje postoje ukoliko bi Kurti krenuo u jednostrano otvaranja mosta", rekao je Petković.

On dodao da je razgraničenje u oblasti Suvog Dola preduslov za otvaranje mosta ali da je jednako važan i bezbednostni aspekt.

"To je suština razgovora sa predsavnicima NATO-a ovde danas u Briselu i mi ćemo svakako iskoristiti tu poruku da ukažemo na sve ono što Kurti čini na kršenje ljudskih prava, na kršenje svih sporazuma, ali i svim opasnostima koje se odnose na pitanje otvaranja mosta", rekao je Petković.

Besljimi optužuje Beograd: Srbija tražila razgovor o temama koje nam nisu odgovarale

Glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi rekao je da nije povučeno pismo bivše premijerke Srbije Ane Brnabić protiv primene nekih od tačaka Ohridskog sporazuma, i da do trojnog sastanka u Briselu nije došlo, jer Srbija "uslovljava dnevni red sastanka sa neprihvatljivim zahtevima za Prištinu".

Besljimi je novinarima u Briselu posle sastanka sa predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom rekao da je Lajčakov poziv bio vrlo jasan i da su predložene teme bilateralnog sastanka

"Zatim je rečeno da će na trilateralnom sastanku biti reči o načinu na koji će se razgovarati dalje u sporazumu o normalizaciji, a mogu se odlučiti i druge teme ako postoji dogovor dve strane", rekao je Bisljimi, prenela je "Koha".

On je rekao da je Priština potvrdila učešće na trilateralnom sastanku, ali je, kako tvrdi, Beograd "odbio da uđe sa tom agendom i tražio uvođenje svojih tema koje su za političku upotrebu, na šta nismo pristali".

U Briselu su danas održani odvojeni bilateralni sastanci glavnih pregovarača Beograda i Prištine sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Prethodno je održan sastanak delegacije Prištine koju predvodi Besnik Bisljimi sa Lajčakom,a kako javlja dopisnik Tanjuga očekuje se da bude održan još jedan bilateralni sastanak.

Do nove runde dijaloga dolazi nakon što je Lajčak nedavno boravio u Beogradu i Prištini radi pripreme sastanka na nivou glavnih pregovarača.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača u okviru dijaloga Beograda i Prištine održan je početkom jula u Briselu.

Priština je u međuvremenu povukla niz jednostranih poteza kojima je dodatno otežala položaj Srba na AP KiM, uključujući najavu otvaranja mosta na Ibru, kao i blokiranje rada srpskih institucija na severu pokrajine.

image