Srbija i Balkan

Ambasada Rusije: Zapad da prestane da se meša u srpsko-ruske poslove, uzalud se trude da nas ocrne

Zahtevi prema Srbiji se sve više zaoštravaju, dok se u isto vreme radi na tome da se ocrni Rusija i njena uloga na Balkanu. Ovi pokušaji neće uspeti, poručili su iz ruske ambasade
Ambasada Rusije: Zapad da prestane da se meša u srpsko-ruske poslove, uzalud se trude da nas ocrneGetty © stevanovicigor

Zapadne diplomate uporno pokušavaju da nametnu srpskom rukovodstvu i narodu pravac njihovog daljeg razvoja i spoljnopolitičke orijentacije, poručili su danas iz Ambasade Rusije u Srbiji, osvrćući se "na nove tendenciozne izjave ambasadora SAD i šefa delegacije EU u Beogradu tokom jednog od zapadnih 'druženja'", koja, kako je objašnjeno, "s vremena na vreme organizuju ove ili one nevladine organizacije".

"Ovo je i nama, a sigurni smo, i ogromnoj većini Srba, odavno jasno: u uslovima stalnog zaoštravanja zahteva prema Srbiji, na štetu konstruktivne agende bilateralnih odnosa sa Beogradom, Zapad bezuspešno pokušava da veštački i potpuno neosnovano ocrni Rusiju i njenu ulogu na Balkanu. Uzalud se trude, jer njihova jeftina propaganda neće istrajati u suočavanju sa istinom, a garancija tome su brojni uzajamno korisni rusko-srpski projekti u ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi", poručili su iz Ambasade Rusije u Srbiji.

Ipak, kako dodaju, to ne iznenađuje. Znatno interesantnije je, kaže, to što se Kolektivni zapad raspada i što je on sve više raštimovan. U tom kontekstu ambasador podseća na izjave američkih i evropskih zvaničnika na temu iskopavanja litijuma. 

"Američki ambasador besramno spekuliše da široka javna rasprava na temu litijuma – u kojoj, inače, aktivno učestvuju predsednik i članovi Vlade Srbije – navodno udaljava zemlju od 'evropskog opredeljenja'. Šef delegacije EU uopšte se ne slaže sa tim mišljenjem i smatra da dinamika napretka evropskih integracija Srbije ni na koji način ne zavisi od realizacije litijumske inicijative", tvrde predstavnici ambasade, te dodaju da bi "bivšim partnerima" bilo bolje da se ne mešaju u rusko-srpske poslove koji ih se ne tiču. 

"Preporučili bismo 'bivšim partnerima' da prestanu da se mešaju u rusko-srpske poslove koji ih se ne tiču, pa da se umesto toga kritički osvrnu na sebe da ne bi ispalo kao u čuvenoj basni Ivana Krilova: 'Među drugovima ako nema sklada, ništa dobrog od njihovog zajedničkog rada, ne ispadne posao – nego živa muka'", poručuju iz ambasade Rusije u Beogradu.

image