Bisljimi: Pismo Ane Brnabić o Ohridskom sporazumu nije povučeno

Pismo još nije povučeno. Nema ni zahteva za povlačenje, ali se radi u tom pravcu, izjavio je glavni pregovarač Prištine u tehničkom dijalogu Besnik Bisljimi

Zamenik premijera tzv. Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da pismo bivše premijerke Srbije Ane Brnabić sa rezervama u odnosu na određene članove Ohridskog sporazuma koji se tiču defakto priznanja nezavisnosti Kosova nije povučeno.

Bisljimi je rekao da je to potvrdio i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na današnjem sastanku u Briselu.

"Za mene je ta izjava bila veoma čudna jer nije pomenuta na sastanku. Pisma se ne povlače tajno, za to postoji procedura. Danas smo od gospodina Lajčaka saznali da pismo nije povučeno. Ono što je hteo da kaže u Prištini je da radi sa Srbijom na povlačenju. Ali pismo još nije povučeno. Nema ni zahteva za povlačenje, ali se radi u tom pravcu", izjavio je Bisljimi medijima nakon sastanka. 

Lajčak je, nakon sastanka sa Bisljimijem u Prištini 6. septembra, rekao da je pismo Ane Brnabić povučeno

"Pismo je povučeno. Bilo je pojedinih izjava koje nisu bile od pomoći, ali sporazum je u potpunosti validan i u celosti, i više od toga... I kao takav sporazum je deo kosovskog i srpskog evropskog puta, tako da ima dvostruku važnost", rekao je Lajčak tom prilikom.

Srbija je posle Ohridskog sporazuma poslala pismo Evropskoj uniji u kojem je izrazila rezervisanost na delove koji se odnose na defakto priznanje Kosova.