Srbija i Balkan

RHMZ objašnjava za RT Balkan: Da li nas sledeće nedelje očekuju izlivanja Save i Dunava?

Uprkos najavljenom prevazilaženju granica odbrane od poplava u pojedinim područjima, RHMZ revnosno upozorava Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije i oni već preduzimaju neophodne mere na terenu
RHMZ objašnjava za RT Balkan: Da li nas sledeće nedelje očekuju izlivanja Save i Dunava?© Paul Glaser/dpa via AP/Тanjug

Centralne i istočne delove Evrope pogodile su obilne kiše i razorne poplave koje su već odnele najmanje 18 života, a ekstremne padavine na području Austrije, Češke, južne Poljske, Slovačke i Mađarske dovele su do formiranja velikog vodenog talasa na reci Dunav.

Taj talas velikih voda je već pristigao u Srbiju i u toku je njegovo širenje, navodi za RT Balkan Dejan Vladiković, koordinator hidroloških prognoza iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Uprkos zastrašujućim scenama iz okolnih država, stručnjaci i zvaničnici navode da je situacija pod kontrolom i da se kritična mesta obilaze. 

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević saopštio je da se situacija pažljivo prati, te da se ne očekuju dramatične situacije. 

Vrhunac vodostaja na rekama očekuje se između 24. i 26. septembra, ali se dostizanje i prevazilaženje granice redovne odbrane od poplava na potezu Bezdan - Novi Sad očekuje već od 19. do 21. septembra.

"Na osnovu domaćih i inostranih podataka i prognoza, kao i rezultata modela, data je procena da će granice redovne odbrane od poplava na potezu Bezdan - Novi Sad biti prevaziđene od 19. do 21. septembra, a da će se vodostaji približiti i neznatno prevazići granice vanredne odbrane od poplava na ovom potezu u periodu od 24. do 26. septembra, za kada je očekivan i vrh ovog talasa. Na delu toka nizvodno od Slankamena vodostaji će dostići granice redovne odbrane od poplava", navodi Vladiković. 

Uprkos najavljenom prevazilaženju granica odbrane od poplava, situacija se prati i RHMZ revnosno upozorava Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije i oni već preduzimaju neophodne mere na terenu.

Kako zaključuje Vladiković, ovaj talas na Dunavu podseća na talas iz juna 2013. (a ne na onaj veliki iz 2014. godine) i ne očekuje se da će pri njemu doći do izlivanja na branjenim područjima.

I načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Luka Čaušić izjavio je danas da će taj sektor pratiti vodostaj Dunava, ali da većina vode koja je pala u obliku kiše širom Evrope neće doći ka Srbiji, već ide ka severu. 

Građani nemaju razloga za brigu, poručio je Čaušić. 

image