Srbija i Balkan

NATO sekretar sa delegacijama Beograda i Prištine: Odluku o mostu na Ibru doneti kroz dijalog

NATO zvaničnik je ponovio da će Kfor nastaviti da održava svoje stalno prisustvo na mostu i sprovodi redovne patrole u ​​okolnim područjima
NATO sekretar sa delegacijama Beograda i Prištine: Odluku o mostu na Ibru doneti kroz dijalogGetty © Erkin Keci/Anadolu

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije Tomas Gofus razgovarao je danas u Briselu, na odvojenim sastancima, sa delegacijama Beograda i Prištine i poručio da Alijansa u potpunosti podržava proces dijaloga koji vodi EU, kao i da se odluke u vezi sa otvaranjem mosta na Ibru moraju donositi kroz dijalog, uz blagovremenu i efikasnu koordinaciju sa međunarodnom zajednicom i na način koji ne dovodi u opasnost bezbednost lokalnih zajednica ili NATO trupa.

Sastanci su održani na marginama dijaloga uz podršku EU čiji je domaćin bio specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, navodi se u saopštenju Kfora.

Gofus je razgovarao sa predstavnicima obe strane o bezbednosnoj situaciji na "Kosovu" i osvrnuo se na bezbednosne probleme u vezi sa potencijalnim otvaranjem drumskog saobraćaja mosta na Ibru u Severnoj Mitrovici.

On je naglasio potrebu za "inkluzivnim i trajnim rešenjem".

"Odluke se moraju donositi kroz dijalog, uz blagovremenu i efikasnu koordinaciju sa međunarodnom zajednicom i na način koji ne dovodi u opasnost bezbednost lokalnih zajednica ili NATO trupa. Misija Kfora koju vodi NATO obavezana je svojim mandatom UN da se bavi svim bezbednosnim problemima i obezbedi bezbedno i sigurno okruženje", naveo je Gofus, a saopšteno iz Kfora.

Gofus je dodao da će Kfor nastaviti da održava svoje stalno prisustvo na mostu i sprovodi redovne patrole u ​​okolnim područjima.

Ponovio je punu podršku NATO-a dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine uz podršku EU.

"To je okvir za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica, što je ključno za trajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost širom Zapadnog Balkana", dodaje se u saopštenju.

NATO ima dugogodišnju saradnju sa Evropskom unijom i nastaviće da blisko sarađuje u podršci regionalnoj stabilnosti.

Petković razgovarao sa pomoćnim generalnom NATO-a Gofusom o mostu na Ibru

Direktor Kancelarije za KiM u vladi Srbije Petar Petković izjavio je danas da je imao "dobar i konstruktivan sastanak" sa Gofusom po pitanju ugrožavanja bezbednosti severa AP KiM u vezi sa potencijalnim otvaranjem mosta na Ibru za saobraćaj.

"Veoma dobar i konstruktivan sastanak sa pomoćnim generalnim sekretarom NATO-a Tomasom Gofusom po pitanju ugrožavanja bezbednosti severa KiM u svetlu otvaranja mosta na Ibru. Delegacija Beograda je zadovoljna jer su sagovornici saslušali naše argumente o bezbednosnim izazovima u vezi sa ovim osetljivim pitanjem", napisao je Petković na svom nalogu na mreži Iks.

image