Srbija i Balkan

Bugarska opozicija: Licemerna Evropa želi naš novac, ali ne i naše građane

Ruski uticaji rastu u zemlji kojoj je EU okrenula leđa zabranivši joj ulazak u Šengen
Bugarska opozicija: Licemerna Evropa želi naš novac, ali ne i naše građaneGetty © Photo by Daniel Berehulak/Getty Images

Odluka Holandije i Austrije da blokiraju ulazak Bugarske u Šengen ojačala je prorusku retoriku u toj zemlji, a kako prenosi "Euraktiv", lider populističke partije Preporod Kostadin Kostadinov poručio je da ta odluka dokazuje licemerje EU koja želi novac Bugarske, ali ne i njene građane.

"Odluka otkriva licemerje evropske politike: "Možete biti u evrozoni da bismo mogli da isisamo novac koji Bugarska ima. S druge strane, ne možete još da budete u Šengenu", istakao je Kostadinov nakon što su Bugari stopirani, a Hrvati primljeni u zonu slobodnog putovanja.

On je upozorio sunarodnike i da bi Bugarska sada mogla da postane "tampon zona" i sirovinski dodatak Zapadu.

"Šengen je svojom odlukom pokazao da Evropska unija želi da Bugarska bude tampon teritorija. Naši partneri iz EU ne žele da budemo jaka ekonomija. Oni su skinuli maske. Moramo da da ponovo počnemo pregovare o članstvu u EU", rekao je Kostadinov.

Podrška antinatovskom Preporodu desetostruko se povećala u poslenje dve godine, jer je stranka, piše "Euraktiv", prešla u "ekstremnu antivaks propagandu i širila rusku retoriku o Ukrajini".

Na prošlim izborima oni su imali više od 10 odsto podrške, ali rivali strahuju da bi ta popularnost mogla i dodatno da raste.

Prema Kostadinovu, odluka o Šengenu zapravo ide u korist Bugarima, jer zemlja tako neće postati distributivni centar za ilegalne imigrante. 

Bugarska se sprema da kuje evro

Predsednik Rumen Radev najavio je da Bugarska počinje pripreme za kovanje kovanica evra, što se smatra simboličnim gestom budući da tako zemlja pokazuje spremnost da jednog dana, kad uđe u evrozonu, usvoji tu valutu.

Ali Preporod se tome protivi, pa je tako Konstadinov nedavno poručio i da bi prihvatanje evra moglo zemlju da odvede i u građanski rat.

Veliku pažnju privukao je i industrijalac Vasil Velev, predsednik Udruženja industrijskog kapitala u Bugarskoj koji poziva na bojkot holanske robe i poslovanja.

"Bugarska mora da iskoristi sve moguće poluge i kanale uticaja. Možemo da bojkotujemo njihovu robu i da ne kupujemo gorivo na njihovim pumpama ('Šel'). Ne smemo da šaljemo našu decu na holandske univerzitete", rekao je Velev, a prenela bugarska "Nova TV".

On je objasnio da u prodavnicama ima dovoljno kvalitetne japanske i korejske robe, tako da nema potrebe za kupovinom holandske. Pozvao je bugarsku vladu da "spreči sve holandske inicijative kada su oštećeni bugarski interesi".

Velev je, naime, među najglasnijim lobistima za novi dugoročni ugovor sa ruskim "Gaspromom", jer je Sofija bila među prvim zemljama kojima su prekinute isporuke gasa iz te zemlje.

Strah od "ruske propagande"

Bivši bugarski predsednik Rosen Plevnelijev upozorio je da bi izolacija Bugarske od Šengena dovela do desetostrukog povećanja ruske propagande uoči glasanja ministara EU. 

"Ruski hibridni napadi u Bugarskoj postaće još efikasniji. Kada Bugarska ostane sama, izolovana i na periferiji Evropske unije, veliki pobednik je Putin i njegovi populisti u Bugarskoj", rekao je Plevnelijev.

Bugarska je, kako piše "Euraktiv", već dve godine u teškoj političkoj krizi, a ekstremni sukobi između glavnih političkih partija u zemlji prepreka su za formiranje stabilne koalicione vlade.

Bugari će tako možda morati da glasaju i na petim opštim izborima u dve godine, već u martu 2023.

Vodeće bugarske stranke bile su pasivne u pitanju Šengena tokom poslednja četiri meseca, dok je prelazna vlada ostavljena da lobira za pridruživanje zoni slobodnog kretanja.

Ostale stranke aktivirale su se tek pred kraj, kada je već postalo jasno da će Bugarskoj ulaz biti blokiran.

Dva bivša premijera – Bojko Borisov iz GERB-a, koji uživa pokroviteljstvo Evropske narodne partije desnog centra, i Kiril Petkov iz "Nastavljamo promene", ušli su u politički sukob oko Šengena, kriveći jedni druge.

Borisov je rekao da je Bugarska odbijena jer je vlada Petkova dozvolila trgovcima ljudima da nesmetano rade, dok je Petkov njega optužio da laže evropske lidere i da je uzrok neuspeha Bugarske u Šengenu njegova korupcija.

image