Srbija i Balkan

Izostanak zastave i poniženje makedonske države: Doček Siljanovske Davkove u Bugarskoj

Bugarski predsednik je naglasio kako poseta Gordane Siljanovski Davkove nije bila ni državna ni radna i kako se nada da će u bliskoj budućnosti predsednica RSM doći u državnu posetu, koja će biti sa svim zvaničnim ceremonijama na protokolu
Izostanak zastave i poniženje makedonske države: Doček Siljanovske Davkove u Bugarskoj© Pierre Crom/Getty Images

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova neformalnom posetom Bugarskoj, povodom gostovanja Nacionalne opere i baleta RSM u Sofiji, služeći se sredstvima kulturne diplomatije, napravila je korak ka otopljavanju odnosa sa susedom koji Severnoj Madeoniji koči evrointergrativne ciljeve.

Ovo je bila prva njena poseta Bugarskoj nakon preuzimanja funkcije šefa države. Bugarski predsednik Rumen Radev bio je sprečen da prisustvuje operskoj večeri, ali je predsednicu Siljanovsku dočekao u predsedništvu u Sofiji. Razgovor nije bio medijski pokriven, ali je predsednica RSM istakla da je tekao i prijatnoj atmosferi i da će biti plodonosan.

Međutim, osim toga što su izvesno prozapadni ideološki stavovi makedonske predsednice i proruska orijentacija bugarskog predsednika, kako je okarakterisan u diplomatskim krugovima, bili ušuškani u diplomatski ton, Bugarska je i ovu priliku iskoristila da ponizi Severnu Makedoniju time što je prilikom ovog susreta izostalo nacionalno znamenje gosta, što je potkrepljeno fotografijom, piše "Politika".

Ovaj postupak bugarskog predsednika uneo je još veću tenziju među Makedoncima, naročito u opozicionim redovima, budući da je SDSM u koaliciji sa partijom DUI svrgnut sa vlasti upravo zbog bilateralnih odnosa sa Grčkom i Bugarskom. Narod je na poslednjim izborima ukazao poverenje partiji VMRO-DPMNE, čiji je lider Mickoski, i predsednici Siljnovskoj Davkovoj, kako bi sačuvali identitet naroda i države, smatrajući da je bivša vlast nije dovoljno branila makedonski identitet i jezik. Siljanovska Davkova je na televiziji Sitel istakla kako je odlučila da je bolje da ne pravi skandal zbog odsustva nacionalne zastave tokom sastanka sa Radevim u Sofiji, kao i da neće biti odgovornosti sa protokolom. 

S druge strane, Mickoski je rekao da će ambasadoru istočnog suseda biti uručen demarš, ali je bugarski diplomata u Skoplju povrh svega odbio da primi u Ministarstvu spoljnih poslova RSM.

"Prave namere Bugara nisu u Ustavu, to je najmanji problem. Mnogo je veća potreba da pokažu svoje mišiće i svoje prave namere. Evropa i svet su mogli da vide da prava namera zvanične Sofije nisu Bugari u Ustavu, već mnogo više od toga", kazao je Mickoski. 

Radev je naglasio kako ova poseta nije bila ni državna ni radna i kako se nada da će u bliskoj budućnosti predsednica RSM doći u državnu posetu, koja će biti sa svim zvaničnim ceremonijama na protokolu.

Podsetimo, Bugarska je blokirala Severnu Makedoniju na putu evrointegrativnih perspektiva, uslovljavajući je da u Ustav uvede Bugare kao konstitutivni element. Brisel je dao apsolutnu podršku Bugarskoj, iznevši francusko-nemački predlog za rešenje ovog bilateralnog spora. Dakle, dok zvanično Skoplje ne promeni Ustav, EU neće dozvoliti dalje prestupne pregovore RSM.

Odložen sastanak makedonsko-bugarske komisije za istorijska i obrazovna pitanja

Dodajmo i da je odložen sastanak Mešovite makedonsko-bugarske komisije za istorijska i obrazovna pitanja koji je trebalo da bude održan danas u Skoplju.

Odlaganje sastanka je tražio novi predsednik makedonske strane Vančo Đorđijev radi usaglašavanja sa novim novim članovima tog tela.

Vlada RSM je prošlog utorka promenila sastav komisije i za njenog predsednika imenovala istoričara Vanču Đorđijeva. On je i ranije bio član komisije, ali je podneo ostavku zbog, kako je tada rekao, pritiska tadašnjeg Ministarstva spoljnih poslova na čelu sa Bujarom Osmanijem, preneli su makedonski mediji.

Komisija je osnovana 2017. godine kao deo obaveza iz Sporazuma o dobrosusedstvu i prijateljstvu sa Bugarskom. Ova zajednička komisija je do sada usvojila preporuke za zajedničko poštovanje Ćirila i Metodija, Nauma Ohridskog, Klimenta Ohridskog i cara Samuila i pet preporuka za izmene udžbenika u Makedoniji i Bugarskoj.

image