Vučić povodom hapšenja Sergeja Trifunovića: Učinite sve kako bi bio vraćen u Srbiju (VIDEO)

Apelujem na državne organe Hrvatske da razumeju da utamničenje Srba ne vodi stvaranju boljih odnosa, poručio je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se video-porukom povodom hapšenja Sergeja Trifunovića u Hrvatskoj i poručio srpskim državnim organima da učine sve kako bi poznati glumac bio pušten na slobodu.

"Zahtevam od svih državnih organa u Republici Srbiji, posebno od Ministarstva spoljnih poslova, da se maksimalno angažuju i učine sve kako bi Sergej Trifunović bio pušten na slobodu i vraćen u Republiku Srbiju", objavio je Vučić u poruci objavljenoj na društvenim mrežama.

Vučić je naveo da je Trifunović juče priveden, uhapšen i daleko od graničnog prelaza odveden, a da niko nije razumeo zašto.

"Čovek koji je moj politički protivnik, osnivač Pokreta slobodnih građana, ali i je građanin Srbije, državljanin naše zemlje, uhapšen da niko nije dovoljno razumeo ili dobro razumeo zbog čega. Pre svega zahtevam od predstavnika vlasti u Srbiji da svim diplomatskim kanalima pokušaju da se izbore za pravdu i da se izbore za slobodu Sergeja Trifunovića", poručio je Vučić.

On je istakao da je pre nekoliko dana vođena hajka protiv Srbije zbog toga što je na graničnom prelazu desetak minuta zadržana jedna estradna umetnica iz Hrvatske.

"Pre nekoliko dana videli smo opštu hajku protiv države Srbije, organizovanu spolja, iznutra, samo zato što je jedna estradna umetnica iz Hrvatske (Severina Vučković) zadržana više desetina minuta na graničnom prelazu. Nije pritvarana, nije hapšena, nije maltretirana. Isti ti, iznutra i spolja, ćutali su kada je advokat (Nemanja) Berić iz Beograda bio utamničen na 15 dana, samo zbog nekakve pesme objavljene na njegovom ličnom fejsbuk profilu", naveo je Vučić u video-poruci.

Rekao je da ne želi da izgovora teške reči i kvalifikacije, kako kaže, zbog kojih su oni zbog nekoliko desetina minuta zadržavanja govorili o Srbiji, već samo moli i zahteva od njih da se ponašaju racionalno i da Sergeja Trifunovića što pre puste na slobodu.

"Apelujem na državne organe Hrvatske da razumeju da utamničenje Srba ne vodi stvaranju boljih odnosa", poručio je Vučić.

Podsetimo, Sergej Trifunović je pre dva dana uhapšen na graničnom prelazu Bajakovo. Sa njim je u trenutku hapšenja bila supruga Isidora sa kojom se uputio ka Rijeci.

Trifunović je priveden zbog vređanja hrvatske policije i izjava koje je dao prošle godine. On je u septembru 2023. u Hrvatskoj doživeo sličnu situaciju kada su ga građani prijavili jer je na splitskom Kašteletu šetao svog psa. Nakon što su pristigli pripadnici policije, Sergej je, kako su preneli mediji, "počeo da ih vređa i omalovažava" a policija ga je privela.