Srbija i Balkan

Komentar albanskog lobiste iz Vašingtona: SAD da resetuju politiku prema Zapadnom Balkanu

Suprotstavljanje Putinu na Balkanu diplomatskim putem ne bi bilo ni skupo ni teško, smatra Danijel Server
Komentar albanskog lobiste iz Vašingtona: SAD da resetuju politiku prema Zapadnom BalkanuGetty © Anadolu / Contributor

Vreme je da Stejt department resetuje svoju politiku prema Zapadnom Balkanu, poručuje istaknuti albanski lobista i profesor na Univerzitetu "Džon Hopkins" Danijel Server.

Nekadašnji američki diplomata izdvojio je, očekivano, Srbiju kao najveći problem regiona zbog svojih veza sa Rusijom i "Kosovo" i "popularnog premijera" Aljbina Kurtija kao "zemlju" koja je "potpuno okrenuta ka Zapadu".

U BiH, Server tvrdi da srpski i hrvatski nacionalisti pokušavaju da preokrenu napredak postignut Dejtonskim sporazumom, dok su u Crnoj Gori "Putinovi prijatelji" na vlasti. Severnu Makedoniju treba "pomno pratiti", kaže on, zato što trenutna većina naginje ka Rusiji, iako su "albanski partneri u vladajućoj koaliciji okrenuti ka Zapadu".

Najveća "pretnja" Balkanu je, tvrdi on na svom blogu, navodna posvećenost Beograda "sprskom svetu" i želja predsednika Aleksandra Vučića da "kontroliše" Srbe u BiH, na "Kosovu" i u Crnoj Gori uz podršku Moskve.

"Podela Bosne i Kosova poslužila bi Vučićevim ciljevima. To bi uveliko razveselilo Moskvu i oživelo njene ambicije u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, ako ne i u Kazahstanu. Suverenitet i teritorijalni integritet država Zapadnog Balkana u suprotnosti je onome što Putin traži negde drugde. To ga je ohrabrilo da koristi Srbiju kao zastupnika. Prošle godine, Beograd je kidnapovao dvojicu kosovskih policajaca, sponzorisao pobunu protiv mirovnih snaga NATO-a i teroristički incident na severu Kosova. Srbija je nameravala da taj incident Beogradu posluži kao povod da svoju vojsku prebaci na sever. To bi razveselilo Moskvu i ohrabrilo njene napore da zauzme ceo Donjeck", navodi Server.

Prema njegovom mišljenju, pristup američke administracije Srbiji i Balkanu ne funkcioniše, zbog čega Vašington mora da "resetuje" svoju politiku prema Balkanu.

Šest predloga albanskog lobiste:

  • SAD bi trebalo da podrži napore Prištine da ravnopravno vlada na severu "Kosova" i da pomogne u planiranju narednih poteza u tom pravcu.
  • Trebalo bi okončati smirivanje Srbije, javno kritikovati Vučićeve nacionalističke i antidemokratske namere i prekinuti sa pevanjem hvalospeva i slanjem novca Beogradu.
  • SAD bi trebalo da podstaknu preraspoređivanje EUFOR-a u grad Brčko na severoistoku BiH i tako postave ozbiljnu prepreku secesionistima.
  • Vašington bi trebalo da insistira na tome da BiH sprovede odluke Evropskog suda za ljudska prava koje bi okončale etnički zasnovanu politiku u zemlji.
  • Vašington treba da predvodi napore da izoluje crnogorske rusofile od osetljivih informacija NATO-a.
  • Takođe bi trebalo da upozori Severnu Makedoniju da će ona biti sledeća ako tamošnji rusofili ostanu na vlasti.

"Suprotstavljanje Putinu na Balkanu diplomatskim putem ne bi bilo ni približno tako skupo ili teško (kao u Ukrajini). To bi oslabilo Moskvu i ojačalo NATO po relativno niskoj ceni. Došlo je vreme da se to uradi", zaključuje Server.

image