Italija i Jadran na udaru nevremena: Da li će ciklon Boris zahvatiti i Srbiju?

Posle kiše koju ćemo imati naredna dva dana, u subotu dolazi do stabilizacije vremena, a onda slede četiri pretežno sunčana dana

Svedoci smo poslednjih trzaja ciklona Boris koji se u četvrtak, 19. septembra seli u Italiju, pa prolazi bojazan kada je u pitanju Srbija.

Meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj za RT Balkan kaže da našu zemlju u naredna dva dana očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, i da će pasti od pet do 20 litara kiše po metru kvadratnom u zapadnoj, centralnoj i južnoj Srbiji.

"To nisu nikakvi upozoravajući nivoi. Više kiše će svakako biti u Italiji, pogotovo u severu zemlje i oblasti Jadrana (sever Hrvatske), ali to neće biti toliko izraženo kao za dane vikende u srednjoj Evropi gde smo imali rekordne količine padavine za kratko vreme i istorijske maksimume kada su vodostaji u pitanju", rekao je Sovilj.

Posle kiše koju ćemo imati naredna dva dana, u subotu dolazi do stabilizacije vremena, navodi naš sagovornik.

"Onda ćemo imati četiri pretežno sunčana dana. Prvog dana vikenda maksimalna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, a onda svakog dana stepen, dva više. Tako da ćemo u utorak sledeće nedelje imati temperaturu od 24 do 29 stepeni, što znači da će to biti i dva letnja dana. Potom sledi prolazno naoblačenje s kišom i lokalnim pljuskovima", objasnio je meteorolog.

Dodaje da ostaje da ispratimo topljenje snega na Alpima i vodostaj Dunava, ali hidrolozi su rekli da ništa od toga ne može da poveća maksimalni pik na rekama, već da samo produži period visokih voda.

Slobodan Sovilj objašnjava da je ciklon Boris nastao genezom ciklona iznad Đenove.

"Nekad su ti cikloni blaži ili jači po intenzitetu, ali u ovom slučaju pored ekstremnih temperatura Sredozemnog i Crnog mora, ciklon je imao neobičnu putanju. Premeštajući se preko Balkanskog poluostrva, zaustavio u oblasti Karpata i Panonske nizije, gde je tri dana nad istim područjem uslovljavao obilne padavine pre nego što se premestio dalje", objasnio je Sovilj. 

Ciklon je bio velikih razmera i njegovoj jačini doprinela je viša temperatura Crnog i Sredozemnog mora u odnosu na prosek, kao i temperaturni kontrast.