Srbija i Balkan

Da li će "besni rusofob" u svoj jelovnik uvrstiti i Srbe: Šta možemo da očekujemo od Kaje Kalas

Sigurno je da dolazak bivše estonske premijerke na mesto šefa evropske diplomatije poziciju Srbije u odnosu na EU neće učiniti lakšom
Da li će "besni rusofob" u svoj jelovnik uvrstiti i Srbe: Šta možemo da očekujemo od Kaje KalasGetty © Thierry Monasse

Činjenica da je Evropska unija na mesto svog šefa diplomatije dovela nekoga koga Moskva naziva "besnim rusofobom" i za koga evropski diplomate govore da "jede Ruse za doručak" sve i ako takav obrok ova Estonka nikako ne može da svari, dovoljno govori o tome koliko Brisel u novom sazivu Evropske komisije namerava da bude (ne)suptilan u možda najvažnijem spoljnopolitičkom pravcu delovanja - u sukobu Zapada i Rusije posredstvom Ukrajine. 

Budući da se na Zapadu odvija pokušaj zbijanja geopolitičkih redova, opet u ključu sukoba s Rusijom, može se očekivati da pitanje proširenja EU neće izgubiti na važnosti, a samim tim ni dijalog Beograda i Prištine, s ciljem da se Beograd i Priština - kao odvojeni entiteti uprkos Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244, kao što su razni evropski zvaničnici u više navrata isticali - potpuno integrišu u zapadni blok.

Dok je stav Kaje Kalas po prvom od pomenutih pitanja jasan, po ovom drugom tek treba da se u potpunosti iskaže. Ipak, ideološka pozadina Kalasove i pojedini politički trendovi na Zapadu ne ostavljaju Beogradu mnogo prostora za optimizam, pogotovo ukoliko bivša estonska premijerka prihvati narativ Prištine i pojedinih zapadnih jastrebova, gde se Srbija poistovećuje sa njihovom, demonizovanom percepcijom Rusije. 

Ono šta je sigurno jeste da Beogradu lakše biti neće, kaže za RT Balkan naš bivši ministar inostranih poslova Živadin Jovanović. 

"Ništa bitno neće da se promeni, jer strategija EU ostaje ista, sa celom aparaturom pritisaka i ucena koji su i do sada bili primenjivani na Srbiju kao kandidata. Ta strategija nije samo evropska, već američko-evropska, i ona je usmerena na uvlačenje Srbije u NATO, gotovo silom. 

Jovanović kaže da su zapadni zvaničnici do sada govorili kako će uvažavati vojnu neutralnost Beograda, ali smatra da će sada sve više pritiskati Srbiju da se okrene protiv Rusije.

"Suštinu određuju tvrdi, dugoročni stavovi Zapada, pre svega SAD, a EU je američki instrument. Taj instrumentarij bira adekvatne izvršioce. Kaja Kalas ne poznaje Balkan, odnosno Srbiju, osim kroz tu retoriku (koja pokušava da poistoveti Srbiju s Rusijom). Cela ta strategija, uključujući mehanizam pregovora, usmerena je da odvoji Srbiju od tradicionalnih saveznika i prijatelja, kao što je Rusija, a zatim i Kina, a sa ukrajinskom krizom, ta strategija postaje još ogoljenija i agresivnija", kaže Jovanović. 

Stoga, zaključuje naš sagovornik, ne treba očekivati bilo kakve pozitivne promene u EU pritiscima i ucenama Srbije, pre svega u kontekstu KiM.

image