Srbija i Balkan

Vučić: Posle sukoba u Ukrajini svi će biti najveći rusofili; Priština nikad nije htela dijalog

Predsednik Srbije je rekao da su "prijatelji Srbije" u svetu pažljivo saslušali poteze koje je Beograd prethodno najavio kao reakciju na krizu na KiM
Vučić: Posle sukoba u Ukrajini svi će biti najveći rusofili; Priština nikad nije htela dijalog© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Priština nikada nije želela dijalog, i da su najavljene mere Beograda povodom situacije na KiM naišle na razumevanje među prijateljima Srbije.

"Oni nikada nisu želeli dijalog, mi se nikad nismo ni rukovali. Nikada nismo imali stvarni dijalog. Pokušavali su trikovima da uvek Srbiju okrive za sve, uvek sa samo jednom željom. Imamo posla koji su enver-hodžististima... čiji je prvi cilj proterivanje Srba i uništenje srpskog naroda na KiM. Kada imate takav cilj, a nemate ništa ekonomski da ponudite, onda je jasno da ćete to da radite", rekao je Vučić tokom gostovanja na "TV Pink", povodom toga što Priština nije pristala na trilateralni sastanak tokom najnovije runde pregovora u Briselu.

Vučić je rekao da ga čeka "važan" sastanak u vidu predstojećeg radnog ručka tzv. zapadnobalkanske šestorke u Briselu s Ursulom fon der Lajen.

"Biće svakako važan sastanak gde će se razgovarati o Agendi rasta, o reformama neophodnim na putu za jedinstveno evropsko tržište, što znači pre toga jedinstveno balkansko tržište. Razume se, biće govora i o problemima i o svemu drugom, ali verujem da će to biti jedan važan sastanak u kojem će nam predsednica Evropske komisije ukazati na to da će Marta Kos voditi onaj deo koji je u EK zadužen za proširenje EU i da ćemo imati priliku da se upoznamo sa njihovom novom agendom", rekao je Vučić.

Izrazio je uverenje da će to biti korektan razgovor i napomenuo da to, ipak, zavisi uvek i od Prištine i od Sarajeva.

On je napomenuo da Priština ne želi dijalog zato što misli da je "Kosovo" već nezavisna država. Vučić kaže da nas tu ne čekaju dobri ili bolji dani, već smatra da će biti bezbroj problema.

"Ali polako se mi pripremamo i za Narodnu skupštinu i za naše mere i naše je da pomažemo našem narodu, da uvek budemo uz naš narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Primetio je da je Priština danas ponovo najavila otvaranje mosta na Ibru.

"Neće to biti jednostavno i treba da vidimo hoće li KFOR, odnosno NATO, da drži svoju reč koju su i nama dali, a ja želim da verujem da hoće i da neće dozvoliti otvaranje tog mosta bez dijaloga i bez dogovora sa Srbima", rekao je Vučić.

Kad se završi rat, svi će stajati u redu da uspostave odnose s Rusijom

Što se tiče najavljenih poteza Beograda kao odgovor na krizu na KiM, Vučić je rekao da su plan pažljivo saslušali prijatelji Srbije u svetu i da na nisu imali primedbi. 

"Za mene je važno da su to pažljivo saslušali naši prijatelji u svetu, Kinezi i Rusi, i naši zapadni partneri. Naša politika status kvo ante ne traži ništa više od onoga što je već dogovoreno", naveo je Vučić.

On je napomenuo da Beograd svojom politikom "status kvo ante" ne traži ništa više od onoga što je već dogovoreno, a što, između ostalog, uključuje formiranje ZSO i mirne i demokratske izbore, "a ne izbore u kojima će izlaznost da bude tri odsto".

"Nikada tu nema dobrih rešenja, nema sjajnih rešenja i niko ne može da ih donosi. Ali ovo je jedan ozbiljan, posvećen, odgovoran, način borbe uz to da celu Srbiju ne ubacujemo u problem kako bi to neki drugi uradili", naglasio je Vučić.

Govoreći o izjavama pojedinaca koji negativno komentarišu odnose Srbije sa Rusijom i Kinom rekao je da se ponosi što Srbija vodi slobodarsku politiku.

"Kada mi mene pitali zašto sam se sastao sa Si Đinpingom, rekao bih im – prošetajte. Nisam uveo sankcije Rusiji zato što mislim da je to dobro za našu zemlju i da vodimo dobru politiku. Zato ćete za dve godine kada se završi rat, svi vi da stojite u redu ne biste li što pre uspostavili odnose sa Rusijom".

"U Njujorku ću govoriti o dvostrukim standardima"

Predsednik Srbije je napomenuo da mu predstoji put u Njujork, gde će na Generalnoj skupštini UN pre svega govoriti o KiM, kao i o licemerju i dvostrukim standardima međunarodne zajednice.

"Očekujem put u Njujork gde ću govoriti pre svega o Kosovu i Metohiji, argumentovano i ozbiljno. Dobili smo jedan od najboljih termina, u prvom delu (u debati). Uvek, po pravilu, govori brazilski predsednik prvi, američki predsednik drugi. Ali u tom prvom delu, prepodnevnom delu prvog dana, govoriću ja kao predsednik Srbije. Tako da imamo dobro vreme kada će biti nešto slušanije nego obično, iako ljudi naknadno slušaju sve to što je neko izgovorio", naveo je Vučić.

Istakao je da će govoriti u UN najvećim delom o Kosovu i Metohiji, ali i o međunarodnim prilikama, o licemerju i dvostrukim standardima i o svemu onome sa čim se danas suočavamo, kao i ukazati kakva je vizija Srbije u budućnosti.

O hapšenju Sergeja Trifunovića

Komentarišući hapšenje Sergeja Trifunovića u Hrvatskoj, Vučić je napomenuo da to "gotovo nije vest u regionu", za razliku od toga kada je hrvatska pevačica Severina nakrakto zadržana na granici, iako nije ni privođena ni hapšena.

"Kako to da nikome ne pada na pamet, ako je ono diktatura, kako se ovo zove", rekao je Vučić. On je dodao da je najveći problem Srba autošovinizam.

Predsednik Srbije je dodao da želi srećan i uspešan povratak Trifunoviću.

O ekonomiji i zdravstvu

Kada je u pitanju ekonomija, predsednik Srbije je rekao da će biti povećanja penzija za 10,9 ili 11 odsto. Za prosvetare i za vaspitačice najavio je povećanje plate za 12 odsto, a plate u javnom sektoru za 8 odsto.

Vučić je dodao da će u narednim danima, najkasnije za 12 dana, država izaći sa kompletnim programom kako da budu suzbijene liste čekanja u bolnicama. Najavio je obnovu "Dedinja 1" i istakao da Beograd radi na bolnicama od Prokuplja do Vranja, od Loznice do Sombora.

image