Istraga o postupanju prištinske policije: Pretučene srpske mladiće ispituje "inspektorat"

U pitanju je istraga na postupanje policije u noći hapšenja četvorice mladića između 9. i 10. septembra, kada su, prema navodima njih i roditelja, pretučeni od strane kosovske policije

Mladići srpske nacionalnosti koji su prošle nedelje uhapšeni u Severnoj Mitrovici, trenutno se nalaze u stanici tzv. kosovske policije Sever, gde ih ispituje tzv. kosovski policijski inspektorat, saznaje KoSSev.

U pitanju je istraga o postupanju policije u noći hapšenja četvorice mladića između 9. i 10. septembra, kada su ih, kako tvrde, policajci brutalno pretukli. 

Mladiće je u stanicu dovezla služba reda i zakona, s obzirom na to da se oni od 11. septembra nalaze u kućnom pritvoru. Oni su, uhapšeni zbog navodnog vređanja i napada na dvoje policajaca iste noći na mitrovačkom šetalištu.

Da je bilo fizičkog kontakta od strane policije, kao i psihičkog nasilja, potvrdio je i advokat jednog od njih, odnosno zamenik prištinskog ombudsmana, Srđan Sentić.

Na mrežama su se pojavili i snimci hapšenja u ulici nekoliko stotina metara udaljenoj od šetališta, a pojedini građani tvrde da su mladići pre i tokom hapšenja tučeni.

Veton Eljšani, zamenik komandira kosovske policije za region Sever, nije zvanično ni potvrdio ni demantovao istinitost ovih navoda.

Za više informacija, odnosno u kojoj je fazi istraga, portal se obratio kosovskom policijskom inspektoratu.

Četvorica mladića uhapšena su, kako su u policiji kazali, zbog navodnog vređanja i napada na dvoje policajaca iste noći na mitrovačkom šetalištu.

Hapšenje i spomenuti navodi o upotrebi nasilja, bili su povod za gotovo celodnevni protest više stotina ljudi ispred policijske stanice u severnom delu Mitrovice 11. septembra. Oni su zahtevali da se mladići puste, a policajci adekvatno kazne.

Mladićima je tog dana, nakon isteka policijskog zadržavanja, određena jednomesečna mera kućnog pritvora i na teret im je stavljeno delo "napad na službeno lice".