Srbija i Balkan

Mitropolit Amfilohije dobija spomenik, burno u Vladi Crne Gore

To je čovek koji ima moje poštovanje, rekao je predsednik Crne Gore Jakov Milatović
Mitropolit Amfilohije dobija spomenik, burno u Vladi Crne Gore© РТ Балкан

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zaslužuje spomenik.

"Smatram da je mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije važna ličnost naše skorije istorije. Smatram svakako da kao takav zaslužuje spomenik ali ne bih ulazio u detalje koji se tiču tehničkih stvari", rekao je Milatović.

On je gostujući sinoć na podgoričkoj TV Nova, rekao da misli da je apsolutno prirodno da taj spomenik bude kao i svaki drugi u Crnoj Gori, napravljen u skladu sa zakonom.

Vlada Crne Gore dala je saglasnost za podizanje spomenika mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju u Beranama, saopštio je danas potpredsednik Vlade za bezbednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku Aleksa Bečić.

"Spomenik mitropolitu Amfilohiju biće trajni podsetnik na njegovu snagu, njegovu mudrost i njegovu ljubav prema Crnoj Gori i veri", izjavio je Bečić, saopšteno je iz Vlade.

Bečić, koji je i lider Demokratske Crne Gore, naveo je da mu je bila čast da predsedava današnjom sednicom Vlade, na kojoj je data saglasnost za izgradnju spomenika mitropolitu Amfilohiju.

"Lično sam imao privilegiju da s njim delim brojne razgovore, koji su za mene, kao i za mnoge, bili više od razgovora i običnog susreta. Njegova uloga nadilazi granice crkvenih i teoloških pitanja, jer je bio most između različitih epoha, kultura i tradicija, posvećen obnovi duhovnih vrednosti i očuvanju duše Crne Gore. Njegova misija bila je veća od jednog života, ona je bila potraga za dubljim razumevanjem našeg bića i postojanja, za očuvanje duha, tradicije i našeg nasleđa", dodao je Bečić.

Nakon što je Ministarstvo kulture i medija najpre rešenjem odbilo zahtev Opštine Berane za podizanje spomen-obeležja mitropolitu Amfilohiju i oštrog reagovanja Eparhije budimljansko-nikšićke, odluka MKM je povučena, a ministarka je uputila izvinjenje građanima i Eparhiji SPC, zbog načinjenih propusta.

Ministarka Vujović je ranije danas uputila Vladi Crne Gore predlog za prethodno davanje saglasnosti Opštini Berane za postavljanje spomen-obeležja mitropolitu, a u obrazloženju je opširna biografija preminulog mitropolita Amfilohija.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je 30. oktobra 2020. godine i sahranjen je u kripti podgoričkog Hrama Hristovog Vaskrsenja.

image