Srbija i Balkan

Zašto se u Montenegru plaše mitropolita Amfilohija i posle njegove smrti?

Ne radi se o političkim neslaganjima, već o otvorenom animozitetu prema mitropolitu Amfilohiju Radoviću, kaže za RT Balkan istoričar Aleksandar Raković, komentarišući odbijanje pa prihvatanje zahteva da mitropolit SPC dobije spomenik u Crnoj Gori
Zašto se u Montenegru plaše mitropolita Amfilohija i posle njegove smrti?Getty © Anadolu / Contributor

Vlada Crne Gore dala je saglasnost za podizanje spomenika mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju u Beranama, a zbog ove vladine odluke ministri iz redova Bošnjačke stranke napustili su sednicu.

To je verovatno bio pokazatelj da u crnogorskim vladajućim strukturama ima onih koji žale što nije ispoštovano prvobitno rešenje Ministarstva kulture kojim je, uz skandalozno citiranje člana Zakona o spomen-obeležjima koji se tiče ratnih zločinaca, saradnika okupatora i ostalih, zahtev Opštine Berane da mitropolitu SPC bude podignut spomenik bude odbijeno. 

Sednici vlade, prethodilo je to što je Ministarstvo kulture i medija povuklo je svoje prethodno doneto rešenje o odbijanju zahteva Opštine Berane da podigne spomenik blaženopočivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju (Radoviću), a ministarka kulture Tamara Vujović izvinila se građanima i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj zbog učinjenog propusta.

Vujović je za podgoričke "Vijesti" navela da resor kojim rukovodi ne može dati saglasnost za podizanje spomenika ličnosti od čije smrti nije prošlo 20 godina na osnovu Zakona o spomen-obeležjima. Objasnila je i da saglasnost za podizanje spomenika takvoj nedavno preminuloj ličnosti može dati samo Vlada Crne Gore, a da je ministarstvo kojim rukovodi "propustilo da od vlade zatraži takvu saglasnost".

Zbog toga je rešenje o odbijanju zahteva da mitropolit dobije spomenik poništeno. 

Eparhija budimljansko-nikšićka dan ranije je u svom saopštenju navela da su delovi obrazloženja o odbijanju zahteva pravno skandalozni, a implicitno i zlonamerni, kako su naveli.

Eparhija je navela da se kao jedan od razloga odbijanja citira član 10 Zakona o spomen-obeležjima prema kojem nije dozvoljeno podizati spomen-obeležja licu koje je bilo saradnik okupatora, njegovog saveznika ili pomagača, licu koje je zastupalo fašističke, šovinističke ili nacističke ideje ili ideologije, licu koje je osuđeno za krivično delo protiv čovečnosti ili drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili je proglašeno ratnim zločincem, licu koje je u istoriji Crne Gore ili u istoriji čovečanstva imalo negativnu ulogu.

"U neverici i sa krajnjom indignacijom odbacujemo rezon ministarstva da se u slučaju mitropolita Amfilohija radi o licu koje je na udaru navedenog člana 10", naveli su u saopštenju eparhije, upitavši se da li je time ministarstvo htelo da poruči da mitropolit ne samo da sada neće dobiti spomenik nego ga neće dobiti ni za sto godina.

Veliki je skandal što je citiran taj član 10 i to nije slučajnost, kaže za RT Balkan istoričar Aleksandar Raković, naučni savetnik Instituta za noviju istoriju Srbije.

"Moguće je da u Ministarstvu kulture na tom mestu radi neki državni službenik koji i dalje pripada DPS-ovim ili sličnim strukturama koji je to prosto podmetnuo na potpis ministarki. Sada je to ispravljeno, ali ostao je veoma gorak ukus", ukazuje Raković.

On ističe da to pokazuje da situacija u Crnoj Gori nije do kraja prelomljena.

"Jeste u velikoj meri, ali ne do kraja. U zavisnosti od geopolitičkih okolnosti i od ukupne snage srpskog narod u celini na tim pitanjima će se nadalje odigravati proces do konačne zaštite Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Ona je u najvećoj meri zaštićena zakonima, propisima i Temeljnim ugovorom, ali kao što vidimo postoje problemi i ne treba ih ignorisati i reći da je ovo je slučajnost", napominje Raković.

Naš sagovornik ističe da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije bez sumnje zaslužuje spomenik.

"On je jedan od najvećih episkopa u istoriji Srpske pravoslavne crkve. Kada je reč o Crnoj Gori, on je podigao ili obnovio čak 600 crkava, učinio od Crne Gore prostor na kome čovek stalno ima orjentir kome pripada, jer skoro gde god da se okrene on može da vidi pravoslavne crkve. Tako da ima svest da pripada srpskom narodu i SPC", napominje Raković.

Mitropolit Amfilohije je bio veliki episkop i veoma političan čovek, dodaje srpski istoričar i podseća da je u toj politici u koju se upućivao i delio i primao udarce.

"Ali, čak ni njegovi suparnici sa kojima je ulazio u konfrontacije nisu nikad negirali njegovu veličinu. Na primer, vlasti u Srbiji, gde je on često bio u opoziciji, nikada nisu sporile veliko delo Amfilohija Radovića. Naprotiv, to svi podvlače. Dakle, ovde nije reč o političkim neslaganjima u Crnoj Gori, nego o otvorenom animozitetu prema mitropolitu Amfilohiju i SPC", navodi Raković.

image