Vučić iz Brisela: Očekujemo Fon der Lajenovu uskoro u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je Fon der Lajenova na sastanku imala pozitivan stav prema proširenju, govoreći o geopolitičkim promenama, i da je to nešto što daje novi impuls

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen razgovarao o evropskom putu i šta može da se očekuje u narednom periodu.

"Uskoro ćemo videti predsednicu Evropske komisije u našem regionu, posetiće i Beograd. Verovatno ćemo se i u Njujorku videti", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da je predsednica Evropske komisije na sastanku imala pozitivan stav prema proširenju, govoreći o geopolitičkim promenama, i da je to nešto što daje novi impuls proširenju.

"Bez obzira na našu krivicu i tehnička kašnjenja u pojedinim stvarima, verujem da ćemo od 1. januara biti deo zajedničkog evropskog tržišta", istakao je predsednik Vučić.

Kako je dodao, za Srbiju je u celoj agendi rasta za Zapadni Balkan opredeljeno oko milijardu i 580 miliona, 380 miliona grantovi, a milijardu i 200 su najpovoljnija pozajmljena sredstva.

Srbija želi otvoren Zapadni Balkan i otvaranje granica, dodao je predsednik Srbije.

"Reagovanje predsednika jednog entiteta bilo je da se valjda Srbi teroristi penju u kamione u kojima je roba sa mlekom, pa će ih to ugroziti", poručio je Vučić i rekao da veruje da će prvi novac za Srbiju stići krajem oktobra, početkom novembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi Briselu, gde je učestvovao na radnom ručku koji je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovala Fon der Lajenova.

Predsednik Vučić je ranije rekao da će sastanak koji organizuje Fon der Lajenova biti važan i da će se razgovarati o Agendi rasta, kao i o reformama neophodnim na putu za jedinstveno evropsko tržište, što znači pre toga i jedinstveno balkansko tržište.

"Verujem da će to biti jedan važan sastanak u kojem će nam predsednica Evropske komisije ukazati na to da će Marta Kos voditi onaj deo koji je u EK zadužen za proširenje EU i da ćemo imati priliku da se upoznamo sa njihovom novom agendom", naveo je Vučić.