Crna Gora menja zakon o državljanstvu, "Vijesti" negoduju: Knežević pita "Zašto se bune"

Za čelnika Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića to jedan od uslova za podršku Spajićevom kabinetu

Poslanik i predsednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević reagovao je na tekst podgoričkih Vijesti pod naslovom "Mandić 'kuva' zakon o dvojnom državljanstvu" pitanjem "zašto se bune" i konstatacijom da će jedan od osnivača lista Željko Ivanović kao Šumadinac imati pravo da pored srpskog državljanstva koje, kako kaže, ima, dobije i crnogorsko.

"Što se ovo 'Vijesti' bune protiv dvojnog državljanstva? Pa Željko Ivanović kao Šumadinac iz opštine Knić imaće pravo da pored srpskog koje ima, dobije i crnogorsko. Ali i moja sestra koja je rođena u Podgorici, a živi u Beogradu, isto će imati pravo da dobije crnogorsko državljanstvo koje su joj oduzeli. I moj sin od jedanaest meseci koji je stranac u Crnoj Gori, imaće pravo da postane crnogorski državljanin. I još stotine hiljada naših sunarodnika koji žive u Srbiji, Turskoj, bilo gde…", napisao je Knežević na Fejsbuku.

"Dobro došli kući!", naveo je Knežević.

Ivanović je, inače, jedan od osnivača "Vijesti" i predsednik Odbora direktora.
"Vijesti" u pomenutom tekstu pišu da je šef parlamenta Andrija Mandić (Nova srpska demokratija) tražio je sredinom jula od Istraživačkog centra Skupštine da mu napravi rad na temu "Uporedna praksa ostvarivanja prava na dvojno državljanstvo" u svrhu, kako je naveo, predloga zakona.

To, navode, pokazuju podaci o zahtevima za izradu radova upućeni Istraživačkom centru zakonodavnog doma od početka njegovog aktuelnog saziva, koje je juče objavio Institut alternativa (IA).

"Mandić je, kako se vidi u dokumentu koji je medijima dostavila ta nevladina organizacija, u opisu zahteva naveo da je 'evolucija dvojnog državljanstva vidljiva i na teorijskom planu, u konstituisanju prava na dvojno državljanstvo, i u pojedinim međunarodno-pravnim instrumentima (Evropska konvencija o državljanstvu Saveta Evrope), ali i na polju nacionalnih zakonodavstava velike većine država članica Evropske unije (EU)'", navodi list.

Podsećaju da je zahteve za izmenu Zakona o crnogorskom državljanstvu, odnosno uvođenju dvojnog državljanstva sa Srbijom, predstavnici dela prosrpskog bloka ispostavili sredinom godine premijeru Milojku Spajiću.

Dodali su da je za čelnika Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića to jedan od uslova za podršku Spajićevom kabinetu.

"Knežević je u junu u emisiji 'Načisto' na TV 'Vijesti' kazao da po pitanju dvojnog državljanstva postoje 'modaliteti dopune Ustava' i da se mogu realizovati ako spremnost za to postoji u parlamentu", navele su, između ostalog "Vijesti".