Srbija i Balkan

Ministarstvo kulture: Brutalni Kurtijev nasrtaj na nasleđe i istinu

Srpsko ministarstvo reagovalo je na izjave Aljbina Kurtija da je Srbija na Kosmetu počinila "kulturocid"
Ministarstvo kulture: Brutalni Kurtijev nasrtaj na nasleđe i istinu© Godong/Universal Images Group via Getty Images

Ministarstvo kulture Srbije reagovalo je na izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je Srbija počinila "kulturocid na Kosovu", navodeći da je u pitanju još jedno u nizu bezočno izvrtanje istine u upornim pokušajima Prištine da apsurdnim tvrdnjama i banalnim lažima prisvoji srpsko kulturno nasleđe i krivicu za njegovo sistematsko uništenje, koje decenijama sprovodi, pripišu samoj žrtvi.

Kurti rekao je, naime govorio o izveštaju koji dokumentuje "kulturocid koji je Srbija počinila na Kosovu" i dodao da on takođe svedoči o sistematskom uništavanju kulturnog nasleđa "Kosova" i da je Priština posvećena istini i pravdi za, kako navodi, "sve zločine koje je počinila genocidna Srbija".

"Uprkos činjenici da je srpsko kulturno nasleđe izloženo sistematskom rušenju, paljenju, prekopavanju grobalja, lomljenju i skrnavljenju crkava, krađi artefakata, falsifikovanju i otimačini, Priština sebi dopušta bezobzirnost bez premca: da za vandalizam i nasilje nad srpskim kulturnim nasleđem optuži same Srbe i srpsku državu", navodi se u saopštenju ministarstva kulture Srbije.

Dalje se napominje da u ovakvom "brutalnom nasrtaju na kulturno nasleđe i istinu" Aljbin Kurti se sasvim sigurno rukovodi dobro poznatim načelima fašističke propagande, da, kako se ističe, sto puta ponovljena laž postaje istina i da je laž utoliko uverljivija koliko je veća.

"Vodeći se ovim načelima, Priština zaista nije mogla da smisli veću i opsceniju laž. U celoj perverznoj konstrukciji zamene uloge dželata i žrtve, posebnu funkciju imaju isfabrikovani brojevi koji bi trebalo da stvore utisak da su ovi propagatori besmislica navodno pravili nekakve evidencije i da je takozvana komisija takozvane države radila bilo šta drugo osim što je izmišljala načine da praznim optužbama prikrije zlodela i aktivnu nasilničku politiku prema svemu što je srpsko", navodi se.

Šta bi se drugo i moglo očekivati od "vlasti" koja kao najbolji primer svoje politike zaštite kulturnog nasleđa ima da se pohvali obnavljanjem kuće Džafera Deve, fašističkog ideologa i ponosnog nosioca ordena koji mu je uručio lično Adolf Hitler, dodaje ministarstvo kulture.

Iz ministarstva kulture Srbije ističu da Srbija neće nikada prestati da neguje baštinu srpskog Kosova.

"Neka oni samo, na svoju sramotu, nastave da optužuju čuvare nasleđa i one čija su imena i prezimena na slomljenim nadgrobnim pločama i čiji su zadužbinari vekovima gradili sve što oni danas hoće da sruše ili prisvoje. Srbija, uprkos tome, neće nikada prestati da svim silama čuva, upozorava čitav svet i neguje baštinu srpskog Kosova i Metohije, koja je, i kada je na Listi svetske baštine u opasnosti, i dalje dragulj u kruni kulturnog nasleđa čovečanstva", zaključuje se u saopštenju.

image