Uprkos protivljenju i iz EU: Priština obnovila kuću naciste Džafera Deve

Projekat renoviranja izradila je švedska organizacija "Kulturno nasleđe bez granica" sa svojim ogrankom u Prištini, a vrednost radova je pola miliona evra

Prištinsko ministarstvo kulture završilo je obnovu kuće u južnom delu Kosovske Mitrovice za koju tvrde da je pripadala albanskom nacisti i kolaboracionisti Džaferu Devi, uprkos protivljenju dela međunarodne zajednice na KiM, pre svega Kancelarije za EU, kao i UNDP, koje su nakon reakcije srpske javnosti odustale od učešća u projektu.

Projekat renoviranja izradila je švedska organizacija "Kulturno nasleđe bez granica" sa svojim ogrankom u Prištini, a vrednost radova je pola miliona evra.

List navodi da je, prema nezvaničnim informacijama, tu sumu obezbedilo tzv. kosovsko ministarstvo kulture, a da je predviđeno da u obnovljenom objektu, u kojem Priština tvrdi da je boravio nekadašnji ministar unutrašnjih poslova "velike Albanije" u periodu Drugog svetskog rata i najodgovorniji za progon Srba, Jevreja, Roma i Albanaca, bude Regionalna agencija za čuvanje kulturne baštine i galerija umetnosti.

Istoričar i savetnik u Muzeju žrtava genocida dr Nenad Antonijević ističe da je Deva bio jedan od najistaknutijih albanskih kvinslinga i kolaboracionista na KiM, kao i saradnik nemačke vojne obaveštajne službe nekoliko godina pre početka Drugog svetskog rata.

Antonijević je za "Novosti" istakao da je Deva u toku rata bio inicijator i sprovodio zločine nad Srbima, Jevrejima, Romima i Albancima.

On je ukazao da se obnovom kuće Džafera Deve rehabilituje njegova ličnost i sprovodi negativna revizija Drugog svetskog rata.

"To je loša poruka, jer prekrajanje istorije i rehabilitacija nacista koja se na KiM trenutno sprovodi bez jasne reakcije međunarodne zajednice zabrinjava jevrejsku zajednicu, Srbe, kao i sve pobornike antifašizma", naveo je Antonijević.

Istoričar iz Kosovske Mitrovice Miloš Damjanović ističe da je, osim zaobilaženja istine o samom Devi, dodatno sporno skrnavljenje kulturne baštine, s obzirom na to da je objekat bio zgrada Mitrovačkog vojnog okruga u vlasništvu Kraljevine Jugoslavije, kao i da nema nikakvog dokaza da je kuća bila u vlasništvu Deve i o kakvoj je osobi reč.