Srbija i Balkan

U Starom Grackom mučki pretučen i opljačkan Srbin Dejan Radić

Trojica napadača koja su pričala albanski prvo su Radića vezali, a potom tukli motkom i na kraju opljačkali, saopštila je Kancelarija za KiM
U Starom Grackom mučki pretučen i opljačkan Srbin Dejan Radić© Carsten Koall/Getty Images

U Starom Gracku, u opštini Lipljan, noćas oko ponoći, u svojoj kući je mučki pretučen i opljačkan Srbin Dejan Radić, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi, trojica napadača koja su pričala albanski prvo su Radića vezali, a potom tukli motkom i na kraju opljačkali.

Pretučenom čoveku pomoć su pružile komšije, Srbi koji su pozvale policiju, jer Dejan u porodičnom domu živi sam, pošto mu je majka nedavno preminula.

Kancelarija za KiM u saopštenju ističe da je ovaj brutalni napad posledica antisrpske politike i institucionalnog nasilja koje sprovode Priština i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti prema Srbima i brojnih primera policijske brutalnosti, kojima se šalje poruka da su Srbi na Kosovu i Metohiji poželjne i legitimne mete Albanaca i da za njihova stradanja niko neće odgovarati.

"Napadi na Srbe postali su svakodnevica na Kosovu i Metohiji, jer svaka mržnja rađa i inspiriše mržnju, a Srbi u ovom stradalnom selu ni posle dve i po decenije nemaju mira, već su ponovo na meti Albanaca", naglašava Kancelarija za KiM.

U saopštenju se ukazuje da je ovaj napad uneo ogromnu zabrinutost i zebnju među preostale Srbe koji žive u Starom Gracku, jer, kako se ističe, oni čija je obaveza da ih štite okreću glavu na drugu stranu, da ne vide sopstvenu sramotu.

"Da li će o Dejanovim mukama kroz koje je prošao da se oglasi neki međunarodni predstavnik iz Prištine i da ga poseti ili on za njih ne postoji? Hoće li borci za ljudska prava da podignu glas za brutalno pretučenog Srbina na Kosovu i Metohiji i da traže od Prištine i Kurtija da prestanu da sprovode i zagovaraju politiku koja inspiriše nasilje i teror nad Srbima?", navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

U toku dijagnostika Dejana Radića

Radić je, nakon hospitalizacije u KBC Priština sa privremenim sedištem u Gračanici, na dalju dijagnostiku upućen u KBC Kosovska Mitrovica, potvrdio je za "Kosovo onlajn" direktor KBC Priština-Grčanica Bratislav Lazić.

Lazić je istakao da je Radić prilikom hospitalizacije u KBC Priština-Gračanica bio u stabilnom stanju, ali da je u KBC Kosovska Mitrovica upućen radi dalje dijagnostike, konkretno skenera glave.

"Dejan Radić (1975) iz Starog Gracka, tokom noći je, prema njegovim rečima, napadnut u svojoj kući od strane dvojice napadača, koji su upali u kuću, fizički nasrnuli na njega, naneli mu telesne povrede i, kako on kaže, opljačkali ga, nakon čega su napustili mesto događaja. Pacijent je inicijalno hospitalizovan kod nas na Hirurškoj klinici KBC Priština-Gračanica. Bio je u stabilnom stanju, ali je zbog neophodnosti dodatne dijagnostike upućen u KBC Kosovska Mitrovica, konkretno zbog skenera glave", rekao je Lazić.

Kako je naveo, više informacija o Radićevom zdravstvenom stanju ne može da pruži, jer je dijagnostika u toku.

"U momentima dok je bio hospitalizovan kod nas, Radić je bio stabilnom u stanju, dijagnostika je u toku, nakon čega ćemo videti kakvo će dalje biti njegovo zdravstveno stanje", istakao je Lazić.

image