Dodik najavio odlazak na samit BRIKS-a u Kazanju: Nastaviću da se sastajem sa Putinom

Predsednik Republike Srpske je rekao da zna da će se protiv njega, kada ode na samit BRIKS-a, opet voditi propaganda, možda će biti uvedene i neke nove sankcije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će prisustvovati predstojećem samitu BRIKS-a, koji se u Kazanju održava od 22. do 24. oktobra.

"Dobio sam poziv i ja ću otići u Kazanj, biću već 19. oktobra u Kazanju. Republika Srpska nema međunarodni kapacitet, ali za nas je veoma važno da u ovom kapacitetu možemo da budemo posmatrači tog skupa i deo tog ukupnog ambijenta", rekao je Dodik.

Veruje, dodao je, da će se u Kazanju sresti sa nekim važnim ljudima.

Istakao je da BRIKS na Zapadu nije proglašen kao antizapadna tvorevina iako postoji strah od te organizacije, mada je legitimno pravo država da odlučuju da li će joj pristupiti.

Vezano za poziv koji je dobio predsednik Srbije da prisustvuje BRIKS-u, Dodik je ukazao da zvanični Beograd i predsednik Aleksandar Vučić moraju da procene sve elemente važne za državu.

Predsednik Republike Srpske je, gostujući na TV Pink, rekao da zna da će se protiv njega, kada ode na samit BRIKS-a, opet voditi propaganda, možda uvesti i neke nove sankcije, te dodao da nema problema da se sastane sa bilo kim i na Zapadu, prenela je Srna.

"Nastaviću da se sastajem sa Putinom"

Dodik je naglasio da je u ovom trenutku poznanstvo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom više krst nego nagrada, ali da će nastaviti da se sastaje sa njim.

"Sastanke sa Putinom održavaću i u narednom periodu. Putin nikad ništa nije zahtevao od mene niti ucenjivao", rekao je Dodik.

On je istakao da je izmišljena teza o ruskom malignom uticaju, te da, ako postoji nečiji maligni uticaj u regionu, onda to jedino američki i britanski.

"Ali, oni uporno guraju tu vrstu priče. Nikad ništa Putin nije tražio od mene, uvek je pitao šta može da se pomogne. Nikad nije rekao – očekujem. Ali to ne možete da objasnite političkim lažovima, koji žele satanizaciju Rusije", rekao je Dodik.

Predsednik RS je dodao da je ovo trenutak u istoriji, kada Republika Srpska mora da vodi računa o dugoročnim interesima.

"Moramo da Putina i Rusiju doživljavamo kao prijatelje. A ne da se prilagođavamo tim rigidnim politikama Velike Britaniju koja okuplja Evropu i Ameriku u nastojanju da se obračunaju sa Rusijom zbog ruskih minerala. To nije naš interes. Zašto bismo mi bili deo toga?", upitao je on.

Dodik je istakao da je Putin značajan državnik, predsednik jedne velike prijateljske zemlje, te da su sastanci sa njim korektni, obostrano korisni i nisu upereni protiv bilo koga.

On je rekao da se Amerikanci i Zapadnjaci ponašaju slično i prema njemu i prema predsedniku Srbije.

Dodik je ukazao da Republika Srpska, čak i ako bi eventualno pristala na sankcije Rusiji, ništa ne bi dobila od Zapada koji traži da se bespogovorno sluša i da se prihvataju njihove politike.

"Ali, to nisu naše politike. Ne možete biti potrčko, da pratite sve šta dolazi od nekog centra, jer oni ne znaju šta je za nas dobro", rekao je Dodik.

Istrajaćemo u odbranih srpskih interesa

Dodik je ocenio da će Srpska izgubiti sve ako prihvati ultimatume Amerikanaca, ali da će njeno rukovodstvo istrajati u odbrani srpskih interesa.

Dodik je ukazao da Amerikanci razgrađuju Republiku Srpsku već 30 godina putem nekih kvazireformi i na taj način sprečavaju njen ekonomski razvoj.

"Ako prihvatimo njihove ultimatume, onda ćemo izgubiti sve", rekao je Dodik.

Kako je podsetio, pred Sudom BiH mu se sudi jer je Kristijan Šmit, lažni visoki predstavnik, nametnuo zakon, te ponovio da je to politički proces koji se vodi protiv njega.

On je naglasio da je Šmit tim zakonom, na šta nije imao pravo, nametnuo da se moraju poštovati njegove odluke i zabranio da bude vređan.

"Muslimani prihvataju Šmita jer preduzima mere protiv Srpske. On je obično fizičko lice. Nigde ni carevi ni kraljevi ne donose zakone već samo parlament. To može da radi jer iza sebe ima silu. Ako pristanete, onda će raditi sve što hoće", rekao je Dodik.

On je napomenuo da Šmitove odluke nemaju nikakvog pravnog osnova, da je reč o nelegalnom licu koje ne može da se meša u zakonodavne aktivnosti.

"Pokušava da se održi BiH koja je neodrživa. Oduzimaju se nadležnosti Srpskoj, centralizuju, nameću zakone. Žele da raspolažu imovinom. To je antipravni posao. Oni traže podanike koji će u Srpskoj klimnuti glavom, a sa mnom ide drugačije. Meni je najveći autoritet narod Srpske. Meni je važan ustav", istakao je Dodik.

Što se tiče američkih sankcija protiv njega, Dodik je rekao da se tome prilagodio, da prima platu putem pošte, jer su banke zastrašene i blokirani su mu računi.

"Ali idemo dalje, ne želimo da se odreknemo Republike Srpske. Mi koji branimo slovo Dejtona, napadaju nas da kršimo Dejton", rekao je Dodik.