Srbija i Balkan

Maćedonci najavljuje nove eskalacije? Kurtijev ministar upozorava na reprizu Banjske

Uoči godišnjice incidenta u Banjskoj, ministar privremenih prištinskih institucija tvrdi kako Srbija ima "hegemonistički pristup" u odnosu na "Kosovo"
Maćedonci najavljuje nove eskalacije? Kurtijev ministar upozorava na reprizu Banjske© Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

U trenutku kada Srbi sa Kosova i Metohije proživljavaju teror i zlostavljanje Kurtijevog režima, ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Ejup Maćedonci, upozorava kako postoji potencijalni rizik da "oružane grupe koje Srbija podržava ponove napad na Kosovu".  Ovakve njegove najave mogle bi se shvatiti i kao nove pretnje po mir i bezbednost Srba, budući da je već poznato da prištinski režim uvek traži, a ako ne nađe onda fabrikuje, razloge da napadne srpsku zajednicu na Kosmetu.

"Pošto je nakon napada 24. septembra u Banjskoj najveći deo grupe koju je predvodio Radoičić otišao u Srbiju, normalno da je opasnost na našoj teritoriji smanjena. Ali uvek postoji rizik da grupe poput Radoičićeve grupe, pa i sama Radoičićeva grupa, razviju slične terorističke aktivnosti sa političkim ciljevima, koje uvek podržavaju strukture u Srbiji", rekao je Maćedonci, verovatno na ovaj način najavljujući novo divljanje specijalaca ROSU na severu Kosmeta.

Maćedonci u dobro poznatom maniru predstavljanja srpskog naroda kao okupatora sopstvene zemlje, poručuje u razgovoru za "Kohu" da Srbija "nastavlja da ima hegemonistički pristup u odnosu na Kosovo i druge susedne zemlje".

Prema njegovim rečima, Srbija nastavlja da održava oko 70 odsto svojih vojnih kapaciteta na jugu i 48 baza srpske vojske i žandarmerije duž "granične linije", odnosno administrativnog prelaza.

"Suština vojne pretnje Srbije je uvek politička, Srbija nastavlja da ima hegemonistički pristup u odnosu na Kosovo, ali i na druge susedne zemlje. Ovaj pristup se često prevodi u različite aktivnosti poput diplomatskih, ekonomskih, dezinformacionih, kao i vojnih i podrške nekonvencionalnim jedinicama i terorističkim grupama, kao što je bio slučaj Radoičićeve grupe", uverava Kurtijev ministar.

Ono što boli ministra entiteta koji bi da na silu, i suprotno međunarodnom pravu, napravi vojsku i naoruža je "džavelinima" jeste činjenica da i Srbija kupuje i proizvodi oružje. On to vidi kao pretnju "za celokupnu situaciju na Balkanu", a naoružavanje Srbije povezuje sa podrškom Rusije, opisujući to kao "pokušaj destabilizacije regiona i sprečavanja njegove integracije u EU i NATO".

S druge strane, tvrdi on, "Kosovo jača svoje vojne kapacitete, ne da bi napadalo, već da bi zaštitilo integritet i bezbednost svojih građana". Ne objašnjava međutim, kakvu zaštitu Srbima, dok ih napadaju pripadnici "kosovske policije" pružaju njegovi "džavelini".

"Deo ovih kapaciteta koje kupuju, ali i koje proizvode nisu kapaciteti za odbranu teritorije to često objašnjava predsednik Vučić. Na primer, borbeni avioni daju ofanzivnu sposobnost, ali čak i dronovi samoubice koji se proizvode u srpskim fabrikama jesu ofanzivna sposobnost. Naravno, sva ova militarizacija predstavlja pretnju ne samo za Kosovo, već za svu stabilnost na Balkanu. Ova pretnja dolazi zbog ohrabrenja koje Srbija dobija od Ruske Federacije i drugih njenih prijatelja da bi destabilizovala Balkan i podrila procese integracije Balkana u EU i NATO", uverava Maćedonci.

image