Srbija i Balkan

Vučić: Danas odluka o vojnom roku; Šest novih helikoptera Mi-35 u operativnom stanju

Predsednik Srbije je na prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" u Batajnici posebno istakao da je ponosan što vidi veliki broj dronova "komarac"
Vučić: Danas odluka o vojnom roku; Šest novih helikoptera Mi-35 u operativnom stanju© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je šest od 11 helikoptera Mi-35P koje je Srbija nabavila od Kipra remontirano i dovedeno u operativno stanje. 

Predsednika Srbije u obilasku naoružanja predstavljenog na prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici prati i komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Haris.

Vučić je napomenuo da će Vlada Srbije danas doneti odluku o vojnom roku.

"Danas očekujem da se na svečanoj sednici Vlade donese odluka o vojnom roku, koji će trajati 75 dana ukupno", rekao je Vučić, dodavši da će služenje vojnog roka samo za muškarce biti obavezno.

"Hoću da pohvalim posebno Institut 'Moma Stanojlović' zato što su radili vredno, mnogo težak i odgovoran posao. Sada imamo šest potpuno spremnih borbenih helikoptera Mi-35 koje smo uvezli sa Kipra. Oni su mnogo naporno i teško radili, i moram da ih pohvalim. Znaću to da uradim i prilikom podele Sretenjskih odlikovanja", rekao je predsednik Srbije. 

Vučić je posebno istakao da je ponosan što vidi veliki broj dronova "komarac", koji mogu naneti veliku štetu neprijateljima.

On je rekao da je danas prikazano četiri, do četiri i po dronova više nego na prošlom prikazu. Dodao je da je Vojno tehnički institut proizveo prvih 1.000 kamikazi dronova tipa "komarac". 

Napomenuo je da je svo ulaganje odbrambenog karaktera, pošto Srbija nema nikakve ofanzivne namere.

Predsednik Srbije je napomenuo da je 50 odsto naoružanja koje je u upotrebi Vojske Srbije proizvedeno u Srbiji.

Komentarišući kapacitete domaće vojne industrije, Vučić je istakao da Srbija u apsolutnim brojevima proizvodi više artiljerijske i raketne municije nego Francuska.

Vučić je naveo da je sukob u Ukrajini pokazao značaj višecevnih raketnih lansera. 

"Zato su (Kijevu) HIMARS-i bili od velikog značaja. Mi ćemo osim naših sistema kupiti još nešto, a hoćemo i nešto specijalno, koje je jedino u tom smislu jače od HIMARS-a, a o tome ću vas uskoro obavestiti", izjavio je on.

On je dodao da je velika potražnja za srpskim tenkovima, ali da se on protivi njihovom izvozu, citirajući načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića, koji kaže da nema vojske bez tenka. 

"Svi traže od nas da uručimo i predamo naše tenkove, a mi smo, kada se posmatra  broj stanovnika, prvi ili drugi u Evropi po broju ispravnih tenkova po glavi stanovnika. Ne dam. Nisam dobio takav zahtev, a i da traže, načelnik generalštaba se ne bi složio", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je potvrdio da su "rafali" koje je Srbija naručila od francuske verzije F4.1, kao i da su u toku razgovori o paketu naoružanja koje će imati.

Dodik: Danas vidimo kako se ostvaruju snovi 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da danas možemo da vidimo kako se ostvaruju snovi, budući da je sve što je danas prikazano pre desetak godina bilo samo san.

"Srbija nema ofanzivne planove. Zato je važno da ovde vidimo situaciju gde se više od 50 odsto oružja proizvodi u Srbiji. To znači da Srbija ulaže u namensku industriju, što je veoma važno", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je ovo veoma važno i za sve u Srpskoj. Ovakav prikaz najviše govori o privrženosti slobodi, koju Srbi u Srbiji i Srpskoj žele da odbrane, dodao je on.

"Opremljenost, moral, spremnost i patriotizam vojnika se video na vežbi", rekao je Dodik.

image