Srbija i Balkan

Kurti se još jednom obavezao da će sprovoditi dogovore koji proizlaze iz sporazuma sa Beogradom

Iako duže od 10 godina ne formira Zajednicu srpskih opština Kurti je ističe da je tzv. Kosovo uvek bila konstruktivna strana
Kurti se još jednom obavezao da će sprovoditi dogovore koji proizlaze iz sporazuma sa Beogradom© Omer Messinger/Getty Images

Premijer privremenih prištinskih operacija Aljbin Kurti rekao je da je tzv. Kosovo posvećeno ispunjavanju svih obaveza koje proizlaze iz sporazuma postignutih u okviru dijaloga sa Beogradom, prenosi "Koha".

Iako duže od 10 godina ne formira Zajednicu srpskih opština i godinama unazad eskalira situaciju, pogotovo na severu Kosova i Methoije, Kurti je na sastanku koji je danas održao sa generalnim direktorom za susedstvo i proširenje u Evropskoj komisiji Gertom Janom Kupmanom istakao da je tzv. Kosovo uvek bila konstruktivna strana i da je u njegovom interesu da se ovaj proces završi.

"U tom smislu, premijer je potvrdio Kupmanu svoj stav podrške Osnovnom sporazumu i Planu implementacije, postignutom prošle godine", navodi se u saopštenju Kurtijevog kabineta.

Dalje se navodi da Priština potvrđuje svoju posvećenost procesu normalizacije odnosa sa Beogradom i obećava konstruktivan angažman u tom procesu kako bi se on brzo pomerio napred. 

"U ovom kontekstu, Kosovo se obavezuje da će u potpunosti primeniti sve odgovarajuće obaveze koje proizilaze iz Osnovnog sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa za sprovođenje, uključujući sve prethodne sporazume o dijalogu. Detalji implementacije biće razmotreni u dijalogu uz pomoć EU", rekao je Kurti. 

Kurti je, kako se navodi u saopštenju, rekao da su trenutne prepreke u procesu integracije tzv. Kosova u Evropsku uniju (EU) vezane za bezbednosnu situaciju i stalnu pretnju koja, prema njegovim rečima, dolazi iz Srbije. 

Na sastanku je razgovarano o mnogim aspektima procesa integracije tzv. Kosova u EU, uključujući i perspektivu za unapređenje kandidature za članstvo. 

Razgovarali su i o drugim pitanjima vezanim za proces proširenja EU na region Zapadnog Balkana, uključujući potrebu za funkcionisanjem Zajedničkog regionalnog tržišta, na principima ravnopravnog učešća svih država regiona.

image