Srbija i Balkan

Hrvatsko gostoprimstvo za Srbe: Na peronu za Beograd ustaški simboli i poruka "Ubij Srbina"

Uz nacistički kukasti krst i nekoliko ustaških stilizovanih slova "U" s krilcima, na peronu sa kojeg autobusi polaze iz Zagreba za Beograd nacrtan je i grafit "ustaše"
Hrvatsko gostoprimstvo za Srbe: Na peronu za Beograd ustaški simboli i poruka "Ubij Srbina"Getty © Vedad Ceric

Na peronu sa kojeg autobusi polaze iz Zagreba za Beograd nacrtani su kukasti krstovi i ustaški simboli uz natpis "ustaše" i "Ubi Srbina", piše portal nedeljnika "Novosti", Srpskog narodnog vijeća.

Sudeći po patini, navode, grafiti su tu već duže vreme. Ipak, očigledno nikom od onih koji bi mogli biti nadležni za njihovo uklanjanje nisu zasmetali. Uz nacistički kukasti krst i nekoliko ustaških stilizovanih slova "U" s krilcima, tu je i grafit "ustaše".

Kao autori su potpisani "1950" i "Varoš", uz precrtan znak zagrebačkog Dinama, iz čega, piše portal, nije teško protumačiti da se radi o pripadnicima splitske navijačke grupe koja je osnovana 1950. godine, a Varoš je kvart u centru tog grada.

"Novosti" primećuju da autoru ili autorima sve to nije bilo dovoljno, pa je "crtež" "obogaćen" i već uobičajenim natpisom kad su ovakve ekstremističke poruke u pitanju "Ubij Srbina", valjda da, kako kažu, putnici za Beograd znaju odakle odlaze.

image