Srbija i Balkan

Šapićev plan premeštanja Tita stigao i do "Politika": Ideja vrelija od proteklog (balkanskog) leta

Gradonačelnik Beograda izazvao je debatu koja je vrelija od balkanskog leta, komentariše briselski portal
Šapićev plan premeštanja Tita stigao i do "Politika": Ideja vrelija od proteklog (balkanskog) letaGetty © Hulton Archive / Stringer

Sa cigarom u jednoj, viskijem u drugoj, obučen u svečano belo odelo, Josip Broz Tito bi se slatko nasmejao na žestoku debatu koju je podstakao gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavom da će izmestiti njegove posmrtne ostatke i podići spomenik Draži Mihailoviću – onom istom četničkom vođi koga je Tito osudio na smrt.

Konačnu reč ipak je dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u intervjuu za "Politiko", rekao da se "to neće dogoditi".

"Nikada nisam bio veliki fan komunista i komunističkog režima, ali Josip Broz je deo naše istorije, ovde je živeo i sahranjen je i ostaće deo srpske i jugoslovenske istorije", rekao je Vučić.

"Politiko" podseća da je doživotni predsednik SFRJ i dalje popularna figura kako u Srbiji i regionu, tako i u svetu. Ulice u BiH, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Sloveniji, Alžiru, Brazilu, Egiptu, Italiji, Francuskoj i dalje nose ime "titana jugoslovenske istorije", navodi portal.

Posmatrači kažu da Vučić kopira Titov pristup spoljnoj politici održavanjem veza i sa Briselom i sa Zapadom i koristi "nostalgični status" Josipa Broza u odnosima sa afričkim državama.

image