Srbija i Balkan

Dodik: OBA planirala atentat na mene i Vučića

U planiranje atentata na Vučića i Dodika bile su umešane i neke strane službe, naveo je premijer Republike Srpske Radovan Višković
Dodik: OBA planirala atentat na mene i Vučića© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je opštepoznato da je Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH (OBA) planirala atentat na njega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te da je to jedan od razloga zašto je bivši direktor OBA Osman Mehmedagić zvani Osmica u zatvoru.

"Bila je potpuno razrađena šema u kojoj su prvo razvili mrežu praćenja u Srbiji predsednika Vučića i njegovih aktivnosti. Vršili su medijsku pripremu svega toga iz Federacije prema Vučiću i meni. Sada postoje i dokazi organizacionog karaktera da su se spremale grupe za egzekucije i ostale stvari", rekao je Dodik.

On je naveo da su mu aktivnosti bivšeg direktora OBA bile i ranije poznate, te da je Mehmedagić sprečen u takvim namerama.

"Ako iko ima obavještajnu službu u regionu onda ima Srbija. Oni misle da mogu u Srbiji nešto da urade", rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je Vučić pre nekoliko godina imao podatke o takvim aktivnostima Obaveštajno-bezbednosne agencije koje su spriječene u samom začetku.

Bezbednosne pretnje i dalje postoje

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je znao da je OBA, za vreme mandata Osmana Mehmedagića, pripremala likvidaciju predsednika Srpske i Srbije Milorada Dodika i Aleksandra Vučića - dva ključna čoveka u srpskom narodu, te naveo da Mehmedagić više nije direktor OBA, ali da potencijalna pretnja i dalje postoji.

"Ta informacija nije od juče, nego je saopštena u ovom momentu. Znao sam za tu informaciju. Birao se momenat kada će ona biti saopštena. Imali smo, zahvaljujući našim prijateljima, informacije na vreme, i to se nije desilo. Ali, nije ništa isključeno i nemojte se zavaravati da je to ad akta", rekao je Višković.

Ta informacija je došla, kaže Višković, u vrijeme kada je prvi put povećan stepen bezbednosti za izabrane zvaničnike u Republici Srpskoj, i zgrade Vlade i Palate predsednika.

"Čak su u to su bile umešane i neke strane službe. Znači, oni to nisu mogli izvesti sami kao pojedinci. Organizacija celog tog nemilog događaja je išla upravo tako kako je rečeno. Tu je bila i pomoć stranih obaveštajnih službi", naveo je Višković.

On je istakao da se to nije odnosilo personalno na Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, nego na dva ključna čoveka u srpskom narodu – na predsednika Srbije i predsednika Republike Srpske, bez obzira ko se u tom momentu nalazio na toj poziciji.

Višković je dodao da je ta pretnja bila usmerena pre na to da institucionalno oslabi instituciju jedne zemlje.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je rekao da nije postojao mehanizam da se to dokaže, ali da su predstavnici Srpske dočekali da svi oni koji pripremaju njihovo i rušenje Republike Srpske postanu istorija.

"To je najbolja moguća poruka. Oni koji su to pripremali su u zatvoru ili su zbrisani sa političke scene, a mi koji čuvamo Republiku Srpsku smo i dalje tu zajedno sa Republikom Srpskom", rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

image