Gervala o "napretku" tzv. Kosova i inkluzivnosti: To što nema Srba u institucijama nije tema

Na Sastanku žena ministara inostranih poslova u Torontu naglašena je potreba za "rodnom ravnopravnosti unutar UN", i predloženo da sledeći generalni sekretar bude žena

Ministarka spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini Donika Gervala izjavila je na Sastanku žena ministara inostranih poslova u Torontu da je tzv. Kosovo napravilo značajan napredak u zastupljenosti žena u javnim institucijama, ali da je važno da žene budu zastupljenije u svim sektorima gde dominiraju muškarci, saopšteno je iz ovog ministarstva.

"Snažno prisustvo žena u politici je dobar odgovor na korupciju i rešenje za obezbeđivanje održivih alternativa upravljanja", rekla je Gervala.

Etnička pripadnost zastupljenih žena očito se nije pominjala, jer u privremenim prištinskim institucijama, osim po kojeg "Kurtijevog Srbina", kao što je Nenad Rašić, Srba uopšte nema, nevezano za pol.

Gervala je istakla da je Priština napravila "značajan napredak u zastupljenosti žena u javnim institucijama i da žene nisu samo učesnici, već ključni akteri u razvoju društva".

Na Sastanku žena ministara inostranih poslova u Torontu naglašena je potreba za "rodnom ravnopravnosti unutar UN", i predloženo da sledeći generalni sekretar bude žena. Nije međutim objašnjeno kako se u vezi sa tim izjasnila Gevala, budući da prostor koji ona predstavlja nije međunarodno priznata država, a ni Ujedenjene nacije je ne tretiraju kako državu, već kao deo Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244.

Na kraju ovog "praznika demokratije i inkluzivnosti", ministri su potpisali zajedničku izjavu kojom su potvrđivali svoju posvećenost unapređenju učešća žena u donošenju odluka i stvaranju sigurnih i inkluzivnih prostora za žene u politici i javnom životu.

Ministri se nisu bavili pravima nealbanskih žena i devojčica na KiM, ali su izrazili zabrinutost zbog situacije sa pravima žena i devojčica u Avganistanu i zatražili da talibani vrate svoja osnovna prava na obrazovanje i učešće javnosti.