Novi detalji obaveznog služenje vojnog roka: Kako će izgledati obuka regruta?

Prema rečima generala Jankovića, Vlada Srbije je formirala radni tim koji će preduzeti sve mere i aktivnosti da se u sferi normativno zakonske regulative stvore neophodni uslovi i da je sama vojska spremna za taj zadatak

Najmlađe godište koje će služiti obavezan vojni rok je 2006, izjavio je general-major i načelnik Operativne uprave Tiosav Janković za TV Prva.

"Predviđeno je da na obavezno služenje vojnog roka dođu mladići od 19 do 27, odnosno 30 godina za one koji budu u međuvremenu odlagali. Za devojke će to biti na dobrovoljnoj bazi. Najmlađe godište biće naravno 2006, momci koji će u narednoj godini napuniti 19 godina", izjavio je Janković.

General Vojske Srbije potvrdio je reči premijera Vučevića, i objasnio da je ideja da od septembra sledeće godine krene obavezno služenje vojnog roka.

Podsećanja radi, premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je ideja da obavezno služenje vojnog roka, u trajanju od 75 dana, počne u septembru 2025. godine, odnosno da prva klasa vojnika bude na jesen te godine. Premijer je izjavio i da će obavezni vojni rok biti za muškarce do 30 godina, a da je cilj da na godišnjem nivou imamo 20.000 regruta u kasarnama Vojske Srbije.

Prema rečima generala Jankovića, Vlada Srbije je formirala radni tim koji će preduzeti sve mere i aktivnosti da se u sferi normativno zakonske regulative stvore neophodni uslovi i da je sama vojska spremna za taj zadatak.

"Mi jedva čekamo regrute u našim jedinicama. Očekujemo značajnu korist od obaveznog služenja vojnog roka. Na kraju krajeva, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su inicirali obavezno služenje", podseća Janković.

On je rekao i da će prvi pozivi za služenje stići sledeće godine.

"Pre toga je neophodno sprovesti proces regrutacije, ocene podobnosti kandidata za obavezno služenje vojnog roka. To će uraditi regionalni centri Ministarstva odbrane, ustanove i uprava za vojno zdravstvo. Ja verujem da ako se donese blagovremena odluka - negde u prvim mesecima naredne godine - da ćemo mi negde nakon toga imati pozivanje a u septembru i prvu partiju vojnika", ističe general Janković.

Odlaganje i civilno služenje

Kako navodi general-major Tiosav Janković, što se tiče lica koja će moći da odlože obavezno služenje tu se neće ništa promeniti.

"Ništa se neće promeniti. Oni koji izaberu služenje vojnog roka sa oružjem imaće mogućnost odlaganja - studenti i lica koji imaju privatne porodične probleme, naravno do prestanka postojanja takvih razloga", rekao je on i dodao da će takođe ostati mogućnost prigovora savesti.

"Prigovor savesti kao mogućnost će ostati jer je to ustavna kategorija. Zakonskom regulativom, odnosno izmenama Zakona o odbrani i Zakona o o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi pokušaćemo da neke pojave koje su karakterisale neke ranije periode izbegnemo zloupotrebe", izjavio je general.

Na taj način bi se, prema njegovim rečima, našao način da svi oni koji ne žele da služe vojni rok sa oružjem ipak budu pripadnici Vojske Srbije i da svoja znanja i doprinos daju jedinicama gde nije neophodno da u toku ta dva i po meseca imaju oružje sa sobom.

Kako će izgledati služenje od dva i po meseca?

Tokom gostovanja na TV Prva, general Janković se osvrnuo i na to kako će zapravo izgledati obavezno služenje vojnog roka, odnosno obuka regruta i otkrio neke nove detalje.

"Predviđeno je da vojni rok traje dva i po meseca – dva meseca individualne obuke i 15 dana kolektivne obuke u terenskim uslovima", rekao je on i dodao:

"U prvih mesec dana vojnici bi imali opštu individualnu obuku tokom koje bi naučili da koriste i održavaju lično naoružanje, koriste ličnu zaštitnu opremu, zatim da nauče osnovne sadržaje iz prve pomoći, da se kreću na bojištu, izrađuju zaklone i nauče elemente strojeve obuke."

Tokom drugog meseca služenja vojnici će sticati znanja vezana za njihovu vojnoevidencionu specijalnost, tj. VES.

"U drugom mesecu služenja oni će steći znanja vezana za svoj VES, odnosno neka stručna specijalistička znanja koja svakako neće biti potpuna, ali će biti dovoljna da onih poslednjih 15 dana, u okviru tima, odeljenja, posade ili posluge daju svoj doprinos i sagledaju svoje mesto i ulogu u jedinicama koje će biti slične ili iste onim u kojima će biti raspoređeni kao rezervni vojni obveznici", zaključio je general Janković.