Srbija i Balkan

NATO general: Uloga Alijanse ključna u suzbijanju "malignog ruskog uticaja" na Balkanu

Zvaničnik NATO-a nemački general Kris Badija je ocenio da je potencijalno članstvo BiH u Alijansi proces koji zahteva vremena i napora, ali "NATO snažno podržava BiH na njenom putu", zanemarujući činjenicu da je za tako nešto potrebna i saglasnost Republike Srpske koja je čvrsto protiv članstva u Alijansi
NATO general: Uloga Alijanse ključna u suzbijanju "malignog ruskog uticaja" na BalkanuGetty © Marcus Brandt

Zamenik vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za transformaciju, NATO general Kris Badija, u intervjuu za "Kliks" poručio je da je uloga NATO-a ključna u suzbijanju ruskog malignog uticaja na Balkanu.

Prema oceni "Kliksa", "jedno od važnijih pitanja u regionu je uticaj Rusije i Kine, a posebno Rusije". Zato su pitali NATO oficira da li on Rusiju vidi kao stvarnu pretnju za region, posebno za Bosnu i Hercegovinu.

"Ono što svi vidimo, i ne samo u ovom regionu, jeste da nije reč samo o vojnoj ili ekonomskoj pretnji – postoji više instrumenata moći koje Rusija koristi. Pored vojnog aspekta, imate politički i ekonomski uticaj, a danas je jako važna i strateška komunikacija. Rusija koristi sve ove instrumente kako bi uticala na zemlje Balkana, ali i šire. Strateška komunikacija i narativ koji Rusija pokušava da nametne ima za cilj destabilizaciju, stvaranje nesigurnosti i konfuzije", tvrdi Badija, kao uostalom i svi drugi NATO zvaničnici.

Badija poručuje da je uloga Alijanse ključna protiv tzv. "malignog ruskog uticaja" na Balkanu.

"Kao NATO, sa vojne tačke gledanja, mi pružamo podršku kako bi se ojačale institucije u regionu. Rusija koristi svaku priliku da destabilizuje situaciju, bilo politički, ekonomski ili vojno. Upravo zbog toga svi moramo biti veoma oprezni i spremni na sve izazove koje takva situacija donosi. Uloga NATO-a je ključna u suzbijanju ruskog malignog uticaja, a radimo zajedno sa lokalnim vlastima kako bi osigurali stabilnost i sigurnost regiona", navodi NATO zvaničnik.

Badija je ocenio da je potencijalno članstvo BiH u Alijansi proces koji zahteva vremena i napora, ali "NATO snažno podržava BiH na njenom putu".

"Članstvo u NATO-u nije nešto što se može ostvariti preko noći – to je dugotrajan proces koji donosi koristi svim stranama", ukazuje NATO zvaničnik, zanemarujući činjenicu da je za tako nešto potrebna i saglasnost Republike Srpske koja je čvrsto protiv članstva u Alijansi.

image