Srbija i Balkan

Vučić na Samitu o budućnosti: Mir je najvažniji od svega i mi podržavamo Pakt za budućnost UN

Srbija je na svom evropskom putu i za razliku od drugih, poštujemo međunarodno pravo. Mi smo moderna zemlja ali nismo spremni da žrtvujemo sopstvene tradicionalne vrednosti, rekao je Vučić
Vučić na Samitu o budućnosti: Mir je najvažniji od svega i mi podržavamo Pakt za budućnost UN© FOTO TANJUG/ UN Photo/Loey Felipe/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić citirao je "Alana Forda" na Samitu o budućnosti UN navevši je da je bolji imati mir i saradnju nego rat i sukobe.

"Mir je najvažniji od svega, ali niko ne vidi mir kao najvažniju vrednost. Nasuprot tome, svi veliki, pravdajući svoje velike politike, govore o pravednom miru, što znači da bi oni trebalo da pobede, a da bi drugi trebalo ne samo da izgube, nego i da budu potpuno uništeni", rekao je predsednik.

Ne želim da ponavljam prazne priče o poštovanju Međunarodnog prava jer ono važi samo za male i nejake i samo u slučajevima kad ih ne napadaju veliki, rekao je on i dodao da, kada je reč o najmoćnijim državama, neverovatno je sa koliko laži i licemerja brutalno gaze pravo Ujedinjenih nacije, a više od svega mir. 

Srbija podržava plan generalnog sekretara o budućnosti, uprkos tome što imamo zamerke. Svih pet poglavlja su važni za Srbiju, rekao je Vučić.

"Ali o kakvom finansiranju razvoja, položaju mladih i održivom razvoju možemo da govorimo kada imamo velike regionalne sukobe u svetu i tenzije u koje su uključene skoro sve najveće svetske sile", upitao je predsednik Srbije.

Kada je reč i primedbama, Srbija podržava zahtev Grupe 77 zemalja u razvoju, uz koje je i Narodna Republika Kina, te smatramo da bi finansiranje problema klimatskih promena trebalo da bude odvojeno pitanje, a ne deo finansiranja razvoja. Verujemo da će Sjedinjene Američke Države i Evropska unija imati više razumevanja u reformama postojeće finansijske arhitekture, rekao je on.

Takođe, verujemo da su primedbe Rusije i Brazila, u kojima su pitanja klime i klimatskih promena više povezana sa bezbednošću, nego sa razvojem, ozbiljne i da zaslužuju pažnju. Pored toga, Srbija smatra da je veoma važno da se pronađe ravnoteža između zapadnog stanovišta o vladavini prava sa jedne strane i zahteva brojnih zemalja sa druge strane, kada je reč o porodičnim i tradicionalnim vrednostima, dodao je predsednik. 

Srbija je na svom evropskom putu i za razliku od drugih, poštujemo međunarodno pravo. Mi smo moderna zemlja ali nismo spremni da žrtvujemo sopstvene tradicionalne vrednosti i opiraćemo se svim pokušajima "vouk" pokreta da nam to nametnu kao najvišu moguću vrednost i kao stanje koje, navodno, moramo da dostignemo u budućnosti.

Dvodnevni Samit o budućnosti, u okviru 79. sednice Generalne skupštine UN, uvod je u generalnu debatu sednice u utorak, 24. septembra na kojoj će govoriti i Vučić koji je ranije danas najavio da će Kosovo i Metohija biti njegova najvažnija tema.

Na samitu će učestvovati više od 130 predsednika, premijera i monarha, kao i desetine ministara.

Predsednik Srbije susreo se ranije danas u sedištu UN u Njujorku sa predsednikom Vlade Belgije Aleksandrom de Kroom, sa kojim je razgovarao o potrebi za intenziviranjem međunarodne saradnje i uloge Ujedinjenih nacija u rešavanju narastajućih izazova.

Vučić je na svom nalogu na Instagramu naveo da je, pred početak Samita o budućnosti, kratko razgovarao sa De Kroom, a razgovarali su između ostalog i o glavnim pitanjima na globalnoj agendi.

"Pred početak Samita o budućnosti, kratka i sadržajna razmena mišljenja sa Aleksandrom de Kroom o glavnim pitanjima na globalnoj agendi, kao i o potrebi za intenziviranjem međunarodne saradnje i uloge UN u rešavanju narastajućih izazova", napisao je Vučić.

image