Vučić na Samitu o budućnosti: Mir je najvažniji od svega i mi podržavamo Pakt za budućnost UN

Srbija je na svom evropskom putu i za razliku od drugih, poštujemo međunarodno pravo. Mi smo moderna zemlja ali nismo spremni da žrtvujemo sopstvene tradicionalne vrednosti, rekao je Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić citirao je "Alana Forda" na Samitu o budućnosti UN navevši je da je bolji imati mir i saradnju nego rat i sukobe.

"Mir je najvažniji od svega, ali niko ne vidi mir kao najvažniju vrednost. Nasuprot tome, svi veliki, pravdajući svoje velike politike, govore o pravednom miru, što znači da bi oni trebalo da pobede, a da bi drugi trebalo ne samo da izgube, nego i da budu potpuno uništeni", rekao je predsednik.

Ne želim da ponavljam prazne priče o poštovanju Međunarodnog prava jer ono važi samo za male i nejake i samo u slučajevima kad ih ne napadaju veliki, rekao je on i dodao da, kada je reč o najmoćnijim državama, neverovatno je sa koliko laži i licemerja brutalno gaze pravo Ujedinjenih nacije, a više od svega mir. 

Srbija podržava plan generalnog sekretara o budućnosti, uprkos tome što imamo zamerke. Svih pet poglavlja su važni za Srbiju, rekao je Vučić.

"Ali o kakvom finansiranju razvoja, položaju mladih i održivom razvoju možemo da govorimo kada imamo velike regionalne sukobe u svetu i tenzije u koje su uključene skoro sve najveće svetske sile", upitao je predsednik Srbije.

Kada je reč i primedbama, Srbija podržava zahtev Grupe 77 zemalja u razvoju, uz koje je i Narodna Republika Kina, te smatramo da bi finansiranje problema klimatskih promena trebalo da bude odvojeno pitanje, a ne deo finansiranja razvoja. Verujemo da će Sjedinjene Američke Države i Evropska unija imati više razumevanja u reformama postojeće finansijske arhitekture, rekao je on.

Takođe, verujemo da su primedbe Rusije i Brazila, u kojima su pitanja klime i klimatskih promena više povezana sa bezbednošću, nego sa razvojem, ozbiljne i da zaslužuju pažnju. Pored toga, Srbija smatra da je veoma važno da se pronađe ravnoteža između zapadnog stanovišta o vladavini prava sa jedne strane i zahteva brojnih zemalja sa druge strane, kada je reč o porodičnim i tradicionalnim vrednostima, dodao je predsednik. 

Srbija je na svom evropskom putu i za razliku od drugih, poštujemo međunarodno pravo. Mi smo moderna zemlja ali nismo spremni da žrtvujemo sopstvene tradicionalne vrednosti i opiraćemo se svim pokušajima "vouk" pokreta da nam to nametnu kao najvišu moguću vrednost i kao stanje koje, navodno, moramo da dostignemo u budućnosti.

Dvodnevni Samit o budućnosti, u okviru 79. sednice Generalne skupštine UN, uvod je u generalnu debatu sednice u utorak, 24. septembra na kojoj će govoriti i Vučić koji je ranije danas najavio da će Kosovo i Metohija biti njegova najvažnija tema.

Na samitu će učestvovati više od 130 predsednika, premijera i monarha, kao i desetine ministara.

Predsednik Srbije susreo se ranije danas u sedištu UN u Njujorku sa predsednikom Vlade Belgije Aleksandrom de Kroom, sa kojim je razgovarao o potrebi za intenziviranjem međunarodne saradnje i uloge Ujedinjenih nacija u rešavanju narastajućih izazova.

Vučić je na svom nalogu na Instagramu naveo da je, pred početak Samita o budućnosti, kratko razgovarao sa De Kroom, a razgovarali su između ostalog i o glavnim pitanjima na globalnoj agendi.

"Pred početak Samita o budućnosti, kratka i sadržajna razmena mišljenja sa Aleksandrom de Kroom o glavnim pitanjima na globalnoj agendi, kao i o potrebi za intenziviranjem međunarodne saradnje i uloge UN u rešavanju narastajućih izazova", napisao je Vučić.