Varnice iz Bugarske: Prete VMRO-DPMNE-u izbacivanjem iz Evropske narodne partije

Evropski poslanik EPP/GERB najveće bugarske stranke Andrej Kovačev optužio je Skoplje da krši sporazum o dobrosusedstvu sa Bugarskom

Vladajućoj partiji VMRO-DPMNE u Severnoj Makedoniji preti se izbacivanjem iz Evropske narodne partije (EPP), a evropski poslanik najveće bugarske stranke EPP/GERB Andrej Kovačev optužio ju je za agresivnu retoriku protiv Bugarske, piše "Euraktiv".

"Evropska narodna partija (EPP) svesna je politike VMRO-DPMNE prema Bugarskoj. Postoje mogućnosti zamrzavanja članstva stranke i njenog izbacivanja iz grupe", upozorio je Kovačev i dodao da su zatražili pokretanje postupka za isključenje.

"Skoplje krši sporazum o dobrosusedstvu sa Bugarskom", rekao je Andrej Kovačev za bugarske medije.

Dan ranije, lider GERB-a Bojko Borisov rekao je da će obavestiti rukovodstvo EPP o nedavnim izjavama političara VMRO-DPMNE, misleći na potpredsednika vlade Aleksandra Nikoloskog, koji je u TV intervjuu bugarskog predsednika nazvao "necivilizovanim". Reči Nikoloskog odnose se na odsustvo zastave RSM prilikom neformalnog susreta predsednika Rumena Radeva i Gordane Siljanovske Davkove prošle sedmice.

Nikoloski je izjavio da dve zemlje nemaju zajedničku istoriju, a Borisov je rekao da ako Nikoloski ne podnese ostavku, bugarski zvaničnici treba da prestanu da održavaju sastanke sa predstavnicima institucija u Skoplju.

Još jedan izvor tenzija između Sofije i Skoplja je skandal oko neisticanja makedonske zastave tokom sastanka predsednika Rumena Radeva i Gordane Siljanovske Davkove.

Kovačev je rekao da je ranije razgovarao sa Aleksandrom Nikoloskim, koji mu je rekao da, kako kaže, zna istoriju.

"Razgovarali smo sa njim mnogo puta, sa Nikolom Gruevskim, sa Hristijanom Mickoskim, sa sadašnjim i prethodnim ministrom spoljnih poslova. Nisu govorili na ovaj način. Gospodin Nikoloski mi je rekao da zna istoriju, da zna sve, i zato sam izuzetno iznenađen. Ovo je kršenje Ugovora o dobrosusedstvu i prijateljstvu iz 2017", rekao je Kovačev.

On je objasnio da je premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski boravio u četvrtak u Briselu i pokazao odlazećem komesaru za proširenje EU Oliveru Varheljiju fotografiju sastanka Radeva sa Siljanovskom Davkovom.

"Varheljiju sam poslao fotografije hrvatskog predsednika i premijera sa Mickoskim, na kojima nedostaje zastava Severne Makedonije. Poseta je bila zvanična, ali niko nije pravio histeriju. Poseta Siljanovske Davkove je bila nezvanična. Što se tiče protokola, nije bilo uslova da se istakne zastava Severne Makedonije", pravda se Kovačev.

Sledi demarš

Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski rekao je da prave namere Bugara nisu u Ustavu, već potreba da "pokažu svoje mišiće i pokažu svoje prave namere".

Na pitanje zašto makedonska diplomatija nije odmah reagovala, čak ni kada je bila u Sofiji, Mickoski je rekao da je u reakciji iz kabineta predsednice jasno rečeno zašto tog dana nije bilo reagovanja, odnosno iz poštovanja prema tragično izgubljenim životima pilota.

"Nismo hteli da stvaramo tenzije. Dobro je što danas postoji reakcija. Nekada nam nije smetalo što se komšiji savijaju kičme i što komšije ljube cipele. Nama je tada bilo lepo i to je bila evropska vrednost. Kad god se pređe crvena linija, mi ćemo reagovati. Želimo da gradimo dobrosusedske odnose, ali to je dvosmerna ulica", rekao je Mickoski.

Podsetimo, Bugarska je blokirala Severnu Makedoniju na putu evrointegrativnih perspektiva, uslovljavajući je da u Ustav uvede Bugare kao konstitutivni element. Brisel je dao apsolutnu podršku Bugarskoj, iznevši francusko-nemački predlog za rešenje ovog bilateralnog spora. Dakle, dok zvanično Skoplje ne promeni Ustav, EU neće dozvoliti dalje prestupne pregovore RSM.